HVG: Balog állítása szerint személyesen is találkozott K. Endrével

HVG: Balog állítása szerint személyesen is találkozott K. Endrével

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke érkezik a pápa fogadására 2021. szeptember 12-én (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balog Zoltán állítása szerint személyesen is találkozott K. Endrével, mielőtt a kegyelemért kezdett lobbizni Novák Katalinnál – értesült a HVG, amely keddi cikkében arról ír, hogy a református püspök épp kanosszát jár az egyházkerületében, magyarázva a kegyelmi botrányt. Az egykori miniszternek most annál is inkább szüksége lesz erre, miután a hétvégén az RTL beszámolt róla, hogy K. Endre ismét vallomása megváltoztatására próbálta rábírni a bicskei gyermekotthon volt áldozatát. A Novák Katalintól kegyelmet kapó férfi ráadásul a hét elején belehajtott a Gulyáságyú Média autójába is, majd egy barátja összetűzésbe keveredett a Telex és a Gulyáságyú Média munkatársaival.

A HVG azt írja, Balog zárt körben több megbeszélést is tartott múlt héten református lelkészekkel, püspökségét igyekszik megmenteni, bár kérdéses, mennyire maradt meg a befolyása. A lap szerint a Vértesaljai Református Egyházmegye gárdonyi, rendkívüli egyházmegyei közgyűlésén hallgatták meg Balogot, majd két nappal később a fővárosi Ráday utcában is így tettek. A püspök a HVG forrásai szerint azzal érvelt, hogy K. Endre már házi őrizetben volt, amikor feleségével hozzá fordultak. Másfél órát beszélgettek a bicskei gyermekotthonban történtek miatt elítélt férfival, aztán közösen imádkoztak is. Balog meg volt győződve K. Endre ártatlanságáról, ezért döntött úgy, hogy támogatni fogja a kegyelmi kérvényét.

K. Endre a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese volt, a jogerős ítélet szerint pedig megpróbálta rábírni a sértetteket, hogy változtassák meg a V. Jánosra tett terhelő vallomásukat. V. János az ítélet szerint legalább tíz kiskorút zaklatott, de beszámolók szerint már a kilencvenes évek elején is lehetett hallani az ügyeiről, és a 2010-es évek elején rendőrségi eljárás is indult vele kapcsolatban. V. Jánost nyolc év fegyházbüntetésre ítélték. K. Endre egy, a kegyelmi botrány kitörése után nyilvánosságra került levélben hosszan magyarázta, hogy nem tartja magát bűnösnek.

A HVG értesülései szerint K. Endre Baracskán töltötte börtönbüntetését, onnan került házi őrizetbe. Ez alapján nem világos, hogy ha valóban személyesen találkozott Baloggal, az hol és miként történt. Elvileg az otthonán kívül nem eshetett meg máshol a találkozó, hiszen a házi őrizetet nem hagyhatta volna el.