Hvg.hu: legkorábban 2030-ban derülhet ki, mire alapozta döntéseit az operatív törzs

Hvg.hu: legkorábban 2030-ban derülhet ki, mire alapozta döntéseit az operatív törzs

A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkorábban 2030-ban derülhet ki, milyen adatok alapján dönt a járványügyi intézkedésekről az operatív törzs – derül ki a Hvg.hu közérdekű adatigénylésére megküldött válaszokból. A hírportál kikérte a testület eddigi összes ülésének jegyzőkönyveit, jelentéseit, feljegyzéseit, amire a következő válasz érkezett Lakatos Tibor rendőr dandártábornoktól, a testület ügyeleti központjának vezetőjétől: „Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak”.

Mint a portál írta, a dokumentumok kiadását megtagadó döntés indoklása az információszabadságról szóló törvény azon gumiparagrafusára hivatkozik, miszerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános. Ugyanakkor az ilyen adatok megismerését is engedélyezheti az adatkezelő szerv vezetője az „ehhez fűződő közérdek súlyának mérlegelésével”.

Arra is kitért a lap, a törvény szerint a fenti mérlegelés nyomán az adatok kiadását az illetékes vezető – aki ez esetben nem Lakatos Tibor, hanem valószínűleg az operatív törzset hivatalosan vezető Pintér Sándor belügyminiszter – akkor tagadhatja meg, „ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetné”.

A közérdekű adatigénylésre kapott válaszból az sem derült ki világosan, hogy az ülésekről készült-e szó szerinti jegyzőkönyv vagy ennek hiányában az elhangzottakról összegző feljegyzés, jelentés, de ami még meglepőbb, azt sem tudni, hogy voltak-e az üléseken szavazások, és ha igen, hány, mivel a válasz szerint „a szavazás tekintetében adattal nem rendelkezik az operatív törzs”.