Isten és Tessely Zoltán elintézte: 140 centi a Velencei-tó vízszintje

Isten és Tessely Zoltán elintézte: 140 centi a Velencei-tó vízszintje

Fürdést tiltó tábla a Velencei-tónál (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Velencei-tó vízszintjének 140 centiméterre emelkedését jelentette be a térség fideszes országgyűlési képviselője, meg a megye elnöke, Molnár Krisztián, azonban van egy kis bökkenő: a tó szintje ugyanis nem éri el a 140 centiméteres szintet. Ráadásul ők semmit nem tettek ezért a – helyiek által csak pogácsázásoknak nevezett – egyeztetéseken kívül.

Bejelentette Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő egy nőnapon, egyben a saját névnapján keltezett Facebook-posztban, hogy: „Egy örömhírt jelenthetünk be a mai napon. A Velencei-tónak a vízállása elérte a 140 centimétert. (...) ez egy nagyon nagy eredmény, köszönhetően a Jóisten kegyelmének, a csapadékos időjárásnak és nagyon sok ember áldozatos munkájának. Amiért én itt szeretnék köszönetet mondani.”

Nem akarnánk vallásfilozófiai fejtegetésekbe bocsátkozni, de van az az álláspont, mely szerint a csapadékos időjárás a Jóisten kegyelme. Vagy adott esetben az átka. Hogy további tényeket is rögzítsünk, idemásolunk a bejegyzés alól egy kommentet: „Sok közöd nem volt hozzá. Az időjárás miatt van benne víz… Meg a civilek miatt, akik kitakarították az esővíz gyűjtő csatornákat. Még egy munkagéppel sem segítettétek sem őket se azt, hogy a víz zavartalanul haladjon a tóba az évtizedek óta elhanyagolt esővíz csatornákból.”

Tessely később fotókat is posztolt, ezzel a szöveggel: „140 centiméter a Velencei-tó vízállása – erről győződtünk meg személyesen Gárdonyban Tóth István polgármesterrel és Dr. Molnár Krisztián vármegyei elnökkel.”

Tóth (Gárdony polgármestere) ugyan nem, de Molnár szintén posztolt a jeles eseményről: „A »szűk esztendők« után újra üzemi vízszinten (140 cm) a Velencei-tó!!! (...) A legfőbb köszönet elsősorban a JóIstené a sok téli csapadékért, de emellett a közös munkának is meglett az eredménye! (...) A Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úrral általunk elindított közös munkát szeretett tavunk megmentése érdekében tovább folytatjuk, számítunk az eddigi partnereinkre, s természetesen a jó közös ügyhöz minden ezután csatlakozni kívánót is szeretettel várunk!”

Adalékként két komment a bejegyzés alól: „Szinte semmi közötök ehhez a vízálláshoz. Még a vízelvezetőket is magán akcióban csinálták páran…köszönjük anyatermészet!” „Hogy nem sül le ennek a triumvirátusnak a képéről a bőr!!!! Saját érdekeiknek képviseletén, önmaguk népszerüsítésén kívül a köz javára (a tó érdekében) kézzelfoghatót semmit nem tettek. Csak az üres frázisok, fotók az elmúlt évekről a tapasztalat.”

Amikor a tó vízszintje decemberben elérte a 100 centiméteres vízszintet, Molnár és Tessely akkor is a Jóistennek köszönték meg az eredményt. A bevezetőben említett pogácsázást egy akkori komment világítja meg: „(…) jó sok pogácsa elfogyott hogy a semmit felmutassák. Hát a szerencse a tóval van, azon kívül még a jó Isten. Meg az önkéntesek, akik takarítják a befolyókat. Nem tudom van-e bármi amit a politikai oldal fel tud mutatni!? Van? A 3 évnyi egyeztetésen felül… Ha azt nézzük valahol ez is teljesítmény…”

Mint arról nagyon sokszor írtunk, 2020 óta semmilyen értelmezhető lépés nem történt a tó megmentéséért, már ami a politikusokat illeti. Decemberben készített cikkünkben ezt írtuk: „Mivel az elmúlt három évben semmilyen érdemi döntés nem született a tó vízutánpótlása ügyében, és ugyanazok a többéves tervek nem valósultak meg rendre, szerettük volna megkérdezni Tessely Zoltánt az elvégzett munkáról. A képviselő a három év alatt eddig egyszer válaszolt: azt, hogy nem nyilatkozik.” Tessely decemberben megint visszaírt, azt, hogy egyeztessünk időpontot. Az erre küldött válaszra azonban már nem válaszolt.   

A mostani bejelentés érdekessége, hogy a politikusok 140 centiméteres vízszintről számoltak be. Az agárdi vízmérce március 9-én elérhető adatai szerint ezt még nem érte el a tó. Csak a 139 centis szintet. Két eset lehetséges. Az egyik, hogy a vízmércét működtető Vízügy téved, ennek „reméljük”, meg lesznek a következményei. A másik lehetőséget nem tudjuk elképzelni.