Jakab szerint a Fideszt erősítené, ha lemondana parlamenti mandátumáról

Jakab szerint a Fideszt erősítené, ha lemondana parlamenti mandátumáról

Budapest, 2021. május 25.
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. május 25-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke-frakcióvezetője hosszas huzavona után csütörtökön jelentette be, hogy kilép a pártból. Erre azt követően került sor, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frissen megválasztott elnöke nyílt levélben szólította fel, hogy amennyiben új pártot akar alapítani, úgy távozzon a Jobbikból.

A csütörtöki bejelentéskor Jakab azt is közölte, hogy nem adja vissza képviselői mandátumát. Akkor erre nem adott magyarázatot, a Telexnek nyilatkozva azonban elmondta, azért marad képviselő, mert mandátumát nem a Jobbiktól kapta, hanem a közös ellenzéki listán nyerte el.

Továbbá, mert „egy olyan Jobbik-elnökség kéri vissza tőlem a mandátumot, amely a saját elnökét a tagsággal is szembemenve megpuccsolta, kiszolgálva ezzel a Fidesz érdekeit”. – Ha ezek után visszaadom a mandátumomat, az két dolgot eredményezne: a Fidesz erősödését, a valódi ellenzék gyengülését – tette hozzá. 

Jakab két éve még másképpen gondolkodott erről, erre Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke emlékeztetett Facebook-posztjában, ahol arról írt, hogy amikor Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea távozott a pártból, és nem adta vissza a mandátumát, akkor ez egyáltalán nem tetszett akkori Jobbik-elnökként Jakab Péternek.