Jámbor András: Lehet, nekem kell meglátogatnom Beatrix asszonyt

Jámbor András: Lehet, nekem kell meglátogatnom Beatrix asszonyt

Jámbor András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nevetett, mikor elolvasta, hogy tőle is plagizált szakdolgozatában Marosi Beatrix tankerületi vezető, de elsősorban nem erről beszélgetne vele Jámbor András. A Párbeszéd parlamenti frakciójában ülő országgyűlési képviselőt a tüntetésekről, a „rátelepedésről”, a kilakoltatásokról és a szolidaritásról is kérdeztük. Interjú!

– Mit szólt, amikor kiderült, hogy öntől is plagizált Marosi Beatrix?
– Nagyon nevettem, mert sokféle forrást lehet használni egy szakdolgozathoz, de a blogbejegyzésből átemelni szöveget az nekem már egy kicsit fura. Utána pedig arra gondoltam, hogy az én gyermekem is olyan iskolába jár, ami ehhez a tankerülethez tartozik és az nekem nagyon nem lenne szimpatikus, ha kiderülne, hogy egy plagizáló ember vezeti Magyarország egyik legnagyobb tankerületét.  

– Találkozott-e Marosi Beatrix-szal?
– Sajnos még nem, de erre a plagizálásra nyilván rákérdeznék, persze messze nem ez a leglényegesebb. Nagyon rossz történeteket hallunk a választókerületből iskola-összevonásról, vagy ott van a ferencvárosi tanuszodák helyzete, aminek a felújítására a kerület vezetése pénzt adott a tankerületnek, de nem nagyon haladnak a munkával. De önmagában az oktatási alaphelyzetről, a tanárhiányról is lenne sok megbeszélnivalója egy országgyűlési képviselőnek. Kezdeményeztem is ugye a találkozót, az előzetes bejelentkezésem megtörtént, vagyis fogadnia kell majd, de nagyon nehéz lesz tartaniuk a kért, egyhetes határidőt. Persze ha nem válaszolnak, akkor nyilván nekem kell majd meglátogatnom Beatrix asszonyt.

– Csütörtökön ott is volt az irodája előtti demonstráción. Ezek a tüntetések meddig folytatódhatnak?
– Jó kérdés, remélem nem sokáig, mert bízom benne, hogy a kormány beadja a derekát és mostaninál egy jóval nagyobb és tisztességesebb béremelési ajánlattal áll elő. Nemcsak a fizetésről van szó, hanem az óraszámokról, a tananyagról, a tankönyvekről és az iskolák állapotáról is. Ehhez persze a kormánynak le kellene ülni egyezkedni végre a pedagógusokkal, ahogy azt például Karácsony Gergely tette a szemétszállítókkal. Úgyhogy van jó példa, amit Orbán Viktor követhetne.

– Magánemberként vagy politikusként megy ki ezekre a tüntetésekre? Már ha ez a két kategória szétválasztható?
– Nem választható. Nyilván a politikusi működésemet is befolyásolja, hogy mit látok az életben, például szülőként. Persze mikor a kormánypárti médiamunkások odajönnek a tüntetéseken ezt megkérdezni, akkor azt szoktam mondani, hogy ne engem kérdezzenek, hanem azokat, akik ezeket a megmozdulásokat szervezik, akik elmondják majd nekik a követeléseiket. Nekem politikusként az a dolgom, hogy képviseljem azokat az embereket, akik megbíztak ezzel.

–  Mit gondol arról, hogy ezekre a demonstrációkra „rátelepedik a politika”?
–  Aki ezt gondolja, az a 2000-es évek végen, 2010-es évek elején nem vett részt a magyar politikában. 2005-ben a KDNP a katolikus iskolák védelmében rendezett tüntetést, ahová ezeknek az intézményeknek a diákjait is kivitték demonstrálni. Nagyon másképp nézett ki az ellenzék és a tüntetésszervezők viszonya közvetlenül a 2010-es kormányváltást követően: ma már nincs jelen az, ami akkor volt, hogy kérték az ellenzéket, hogy ne menjenek pártzászlókkal a rendezvényeikre. Az, hogy valaki megjelenik ezeken politikusként, az nem rátelepedés. Kint voltam a katás, a rezsiemelés elleni és tanártüntetéseken is, és senki nem küldött el, sőt: épp a választókerületem polgárai jöttek oda hozzám megköszönni, hogy jelen vagyok és végzem a munkám.

– Ha már pártok: Karácsony Gergely, akinek a pártfrakciójában ül a Parlamentben, azt mondja, hogy 2024-ben a pártok támogatásával, de hivatalosan civil ernyőszervezetek jelöltjeiként kellene indulniuk az önkormányzati választáson. Mit gondol erről?
– 
Nem vagyok tagja a Párbeszédnek, ami azt jelenti, hogy az erről tárgyalásokon én nem leszek ott. Ez egy taktikai lépés, aminek kapcsán azt kell kiszámolnunk majd, hogy hogyan járnak jobban azok a választók, akik vagy változást szeretnének, vagy éppen hogy szeretnék pozícióban tartani azokat a polgármestereket, akik nekik tetsző intézkedéseket hoztak 2019-es megválasztásuk óta. A magam részéről bele fogok állni a kampányba címkézéstől függetlenülés olyan jelölteket fogok támogatni, akik elkötelezettek a szolidaritás, a fenntarthatóság és az igazságosság mellett, vagy aki partner lakhatási kérdésekben. Ugyanis amikor utcai fogadóórákat csinálok, akkor tízből kilencen lakhatási kérdésekkel jönnek oda hozzám.

– Ez a probléma a választókerületén kívül is jellemző?
– Pikó Andrásék rengeteget dolgoznak ezen az ügyön – két év alatt kétszer annyi bérlakást adtak át, mint az előző, fideszes vezetés négy év alatt –, de ebbe még extra energiákat kellene fektetni. Általánosságban pedig azt tudom mondani, hogy a lakhatási kérdés a társadalom minden részét érinti.  Gondoljunk az energia-hatékonysági felújításokra: a magyar lakások hetven százalékára férne rá korszerűsítés, ez brutálisan magas szám. És közben itt vagyunk egy gazdasági válságban, amikor kegyetlen az áremelkedés, különösen az élelmiszereké. A legalacsonyabb jövedelműek pedig pont ezekre, élelmiszerre és rezsire költik a pénzük legnagyobb részét. Ezért ha nem lesz változás, akkor az alsó középosztály, a dolgozók, a szociális munkások, vagy béremelés elmaradása esetén a tanárok is nagyon rossz adóssághelyzetekbe csúszhatnak bele. Az pedig már nem is a hibája, hanem a bűne a kormányzatnak, hogy ebben a szituációban a végrehajtási törvény olyan állapotban van, amilyenné a Fidesz-kormány tette 2020-ban, vagy hogy a végrehajtói kar olyan, amilyennek azt a Völner-Schadl ügy kapcsán látjuk. Ezen változtatni kellene mindenképpen.  

– Elhangzott a szolidaritás, ami rendre felmerül az olyan tüntetéseken is, mint a péntek este megrendezendő. Abban a kontextusban szokott előjönni, hogy mikor fognak végre összeérni az olyan sztrájkok, mint a kukásoké és a tanároké. Feladata-e az ellenzéki politikának, hogy egyfajta kovász legyen ebben az együttműködésben?
– Az érdekeket kellene megtalálni a szolidaritáson túl. A tanár, a szociális munkás, a postás és a buszsofőr is ugyanannak a politikai berendezkedésnek az elszenvedője. Tizenkét éve a Fidesz-KDNP az ország versenyképességét egy lefele tartó bérversenyre építi. Érdemes megnézni a német iparkamara áprilisi jelentését, ami leírja, hogy Magyarországra azért érdemes befektetni, mert alacsonyak a bérek és a munkavállalói jogok. Viszont leírja azt is, hogy azért nem éri meg, mert magas a korrupció és instabil a jogbiztonság. És közben látjuk, hogy az állami szektor még a piacinál is rosszabb állapotban van, alacsonyabbak a bérek, amiből egyre nehezebb megélni. Mindez nem valami véletlennek, hanem a kormány gazdaságpolitikájának a következménye. Irdatlan pénzeket költünk arra, hogy nagy, tőkeerős cégek idejöjjenek, csak közben nincs erős kis- és középvállalkozási szektor, ahogy a magyar gazdaságpolitika sem irányul másra, mint a multiknak adott adókedvezményekre. Ezek a pénzek viszont hiányozni fognak a költségvetésből, ezért rosszabb lesz az oktatás és az egészségügy színvonala, hiszen oda nem jut majd pénz. Ez pedig pont azt a termelékenységet rontja, amivel a magyar gazdaság és vele a bérek tudnának növekedni.