Karácsony: Az Alkotmánybíróság szerint a kormány nem veheti el az önkormányzatok forrásait

Karácsony: Az Alkotmánybíróság szerint a kormány nem veheti el az önkormányzatok forrásait

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a 2021. január elsejei videójában (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy az Alkotmánybíróság pénteken nyilvánosságra hozott döntése értelmében nem veheti el az önkormányzatok forrásait.

A bejegyzés szerint a testület rámutat ugyan, hogy nem alkotmányellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése, de a kormányzat még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem vonhatja el kompenzáció nélkül a helyi adóbevételeket úgy, hogy azzal az önkormányzati feladatellátást, a közszolgáltatások nyújtását veszélyeztesse. Az ügy előzménye, hogy a gödi önkormányzat alkotmányjogi panaszában azt kérte az AB-től, nyilvánítsák alaptörvény-ellenessé azt a tavalyi kormányrendeletet, amely a Samsung-gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánította a járványhelyzetre hivatkozva.

Mint Karácsony írja, „immár az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatunk: a kormánynak a saját alaptörvényéből fakadóan is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését”.

A főpolgármester szerint a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége sürgette az erről szóló tárgyalások megkezdését, de még csak választ sem kapott. – Pedig a mai döntés alapján minden önkormányzatot, a 25 ezer fő feletti településeket és a megyei jogú városokat éppúgy átláthatóan és teljeskörűen kell kompenzálnia a kormánynak, mindenféle politikai megkülönböztetéstől mentesen. A városaink kifosztása nemcsak, hogy nem kormányzás, de még alkotmányellenes is – zárul a bejegyzés.