Karácsony Gergely: Walter Katalin felajánlotta a lemondását, de nem fogadtam el

Karácsony Gergely: Walter Katalin felajánlotta a lemondását, de nem fogadtam el

Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a tegnapi sajtóbeszélgetésen egy rendkívül szerencsétlen mondatot mondott, amiért tisztességgel elnézést kért és felajánlotta nekem a lemondását. A lemondását nem fogadtam el – jelezte Karácsony Gergely közösségi oldalán péntek reggel. Ezt azzal indokolta: „egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett”. – Nem véletlenül választották meg Walter Katalint tavaly ősszel a legjelentősebb európai szakmai szövetség, az Európai Nagyvárosi Közlekedési Hatóságok (EMTA) elnökévé. Büszke vagyok rá, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhatok egy csapatban a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésén – írta a főpolgármester. 

Arra is kitért a járatritkítások kapcsán: a BKK szakmai munkájának fontos része az utazási adatok elemzése, amelyek alapján javaslatot tett egy hatékonyabb, az utazási szokásokhoz igazodó menetrend kialakítására. – De a legjobb szakmai javaslat is elvérezhet, ha az egyesek gátlástalan önzésének és a lejárató politikai kampánynak válik áldozatává. A teljes budapesti közösségi közlekedés mindössze néhány ezrelékét érintő átcsoportosítás a főpolgármester-jelölti politikai kampány martalékává vált, ami alááshatja a közösségi közlekedésbe vetett bizalmat. Az pedig többet árt, mint amennyit a jobb menetrend használ. Ezért arra kértem a BKK munkatársait, hogy óvják meg a szakmai munkát a politikai kampány hatásaitól, állítsák vissza a korábbi menetrendet, és a közlekedési fejlesztésekről egyeztessenek a kerületekkel – zárta posztját a főpolgármester. 

Walter azt követően került a kritikák kereszttüzébe, hogy egy csütörtöki háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott: azért nem egyeztették a járatritkítást a budapesti utasokkal, mert az olyan lenne, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”. Emiatt Ungár Péter, az LMP társelnöke és Vitézy Dávid is lemondásra szólította fel Walter, akárcsak a Fidesz.

Karácsony Gergely menetrend visszaállításával kapcsolatos kérése pedig teljes meghátrálásnak számít, hiszen az ominózus csütörtöki beszélgetésen Walter arról is beszélt: az első napok számait látva semmi sem utal arra, hogy rossz dolog történt a rendszerben. Leszögezte: „az is rossz válasz lenne, ha azt mondanánk, hogy hátraarc, de az is, ha azt, hogy semmin se kell változtatni” – mondta hozzátéve, ha kell, lesznek finomhangolások. A BKK vezetése azt is kifejtette, csak olyan járatcsoportokhoz nyúltak hozzá, ahol 70 százaléknál alacsonyabb kihasználtságot láttak, méréseik alapján pedig hétfőn és pénteken csúcsidőben 5-13 százalékkal kevesebben utaznak az emberek, mint a Covid előtti időkben.

Walter korábban már elnézést kért azért, mert nem kommunikálták a járatritkításokat. Mint fogalmazott, rosszul mérték fel, hogy bár nem nagy a járatátcsoportosítások nagyságrendje, de strukturális változtatást hajtottak végre, ami sok járatot érint – összesen 54-et –, ezért ezt el kellett volna magyarázni. 

Frissítés: A BKK közzétett Walter Katalintól is egy nyilatkozatot az ügyben. Ebben többek közt arról írt, hogy „különösen fájdalmas a számára, hogy egy kontextusából kiragadott mondat az említett politikai kampányban olyan értelmezést kapott, amellyel pont azokat sértheti meg, akikért nap mint odaadással dolgozom. Egy eredetiben, angol nyelven sokkal árnyaltabb jelentéssel bíró mondás leegyszerűsítő értelmezése nyomán úgy tűnhet, mintha nem lenne fontos számomra az utasok véleménye. Holott azt az eseményt, amelyen a szerencsétlen mondat elhangzott (és amelyet sok-sok más újságíró is hallott, mégsem értett félre), pont azért szerveztük, hogy még teljesebb tájékoztatást adjunk arról, mit miért teszünk, mit miért fogunk tenni a következő hónapokban és miben számítunk az utasok visszajelzéseire. (...) Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam, nem állt szándékomban senkit sem bántani, elnézést kérek azoktól, akik mégis így érzik – tette hozzá.

 

Címkék: Karácsony Gergely