Kásler einstandolta az év történelmi kiállítását, tudósok sora állt fel

Kásler einstandolta az év történelmi kiállítását, tudósok sora állt fel

Kásler Miklós Emmi-miniszter (Fotó: Kásler Miklós / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kásler Miklós még decemberben indoklás nélkül, azonnali hatállyal mentette fel az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, a tervek szerint márciusban nyíló nagyszabású nemzetközi kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe helyezte – tudta meg a Válasz Online. A lap azt írja, hogy a teljesen váratlan lépés miatt karácsony és újév között tizenkét történész, régész és levéltáros állt fel az 506 millió forintból megvalósuló, egy-egy látványosságot többek között a szentpétervári Ermitázsból és a Vatikánból kölcsönző tárlattal.

A kiállítás anyaga már kilencven százalékban kész volt, amikor lépett a minisztérium. Mint a Válasz Online az érintettek beszámolóira hivatkozva írja, január elejére derült ki, hogy Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója és csapata szerkezeti és tartalmi változtatásokat is terveznek a katalógusban, és lesznek olyan témák, amiket teljesen kihagynának. Mindez felháborodást okozott, és a projektben szereplő tudósok nagy része már karácsony előtt vagy a két ünnep között jelezte az új kurátornak: ilyen feltételek mellett nem adja a nevét a kiállításhoz, a katalógushoz elkészült tanulmányának megjelenését letiltja.

Az új tartalomjegyzékben így a Válasz Online szerint már nem fog szerepelni Biczó Piroska, Feld István, Haramza Márk, Langó Péter, Szőke Béla Miklós, Végh András és Wolf Mária régész, Földváry Miklós vallástörténész, Madas Edit irodalomtörténész, Rácz György és Spekner Enikő levéltáros, Szovák Kornél történész-filológus, Thoroczkay Gábor és Szende Katalin történész és Szakács Béla Zsolt művészettörténész.

A portál úgy tudja, hogy Makoldiék a katalógusból kihúzták a honfoglalás idején a helyben talált népességről (szlávok, Karoling-kori népesség) szóló részt, illetve az Árpád-korban Magyarországra költözött idegen népcsoportokról (muszlimok, zsidók) szóló tanulmányt.

– Elfogadhatatlan, ami történt. Régóta vagyok a pályán, de még csak hasonló eljárást sem láttam soha, sem itthon, sem külföldön. Három hónappal a megnyitó előtt kívülről személyi és tartalmi kérdésekbe belenyúlni szakmailag teljesen vállalhatatlan – mondta a lapnak Révész László révész, muzeológus, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti tanszékének vezetője. A professzor is azok közé tartozik, akik tiltakozásul befejezték az együttműködést a Királyok és szentek projekttel.

A cikkben megemlítik, hogy Makoldi Miklósnak tudományos fokozata nincs, doktoriját nem fejezte be, önéletrajza szerint főként avar lovastemetkezéssel foglalkozott. Makoldi szakértője volt korábban a komoly botrányt kavaró A pozsonyi csata című animációs alkotásnak.