Kele János: Pártpolitikai szerepvállalásom véget ért

Kele János: Pártpolitikai szerepvállalásom véget ért

Kele János (Fotó: Kele János / Facebook)

Fotó: DAVID MALATINSZKY malaphoto.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donáth Anna visszatérésével lecserélődik a Momentum elnöksége is, így január végén megszűnik a pártvezetésbe tavaly bekerült Kele János megbízatása. A politikus erről két napja számolt be a Facebook-oldalán, egyértelműen fogalmazva: párt- és frontpolitikai szerepvállalása véget ér, de tüske, szilánk elmondása szerint nincs benne. Pedig a posztból kiderült, hogy nem a saját döntéséről van szó: „Az már korábban eldőlt, hogy a párt nem jelöl engem választott politikai pozícióra a soron következő választások egyikén sem, most pedig az is, hogy a kampányidőszaknak új vezetőséggel vág neki a Momentum.”

Kele bevállalt az elmúlt évben bizonyos ellenzéken belüli konfliktusokat, így az LMP-társelnök Ungár Péterrel is többször bírálták egymást. Sőt, Kele egyenesen kijelentette azt is: elnökségi tagként nem fogja támogatni, hogy az önkormányzati választáson beálljanak LMP-s jelöltek mögé. Okoztak az ilyen mondatai párton belül konfliktust? Volt a hasonlóknak közük ahhoz, hogy most kikerül a frontvonalból?

Mint Kele János megkeresésünkre közölte, a szerepvállalása azért ér véget, mert gyermeke születését követően Donáth Anna ismét készen áll a párt vezetésére. – Visszatérésére a jelenlegi, leköszönő elnökséggel egyeztetve került sor, ennek időzítésében és módjában teljes egyetértés volt a testületen belül. Ahogyan abban is, hogy Anna visszatérésével párhuzamosan a Momentum legnépszerűbb, legismertebb politikusai is kérjenek helyet a párt vezetőségében, és a közösségünk így várhatóan a lehető legerősebb „kezdőcsapattal” vágjon neki az előtte álló kampánykihívásoknak és választási küzdelmeknek – fogalmazott a politikus.

Kele kérdésünkre kifejtette azt is, az LMP-ről alkotott lesújtó politikai véleménye, illetve annak többszöri nyilvános megfogalmazása az elnökségen belül feszültséget soha nem okozott, vitákat is elvétve. Hozzátette: nilvános megszólalásai a témában soha nem partizánakciók voltak, hanem a párt kommunikációs stratégiájába illesztett, tudatos és tervezett kommentárok. „Meggyőződésem, hogy az ellenzéki oldalon az idő előrehaladtával mind többen és többen fogják belátni azt, amit én hónapok óta következetesen hangoztatok, miszerint az LMP egy társutas és élősködő politikai közösség, amely nem a rendszer lebontásában, hanem a zavarkeltésben, a pozíció- és járadékvadászatban érdekelt. Biztos vagyok benne, hogy a nyári önkormányzati választások jelöltállítási határidejének közeledtével egyre többek számára lesz ez egyértelmű és világos” – fogalmazott. Bízik egyben abban, hogy a Momentum új vezetése „a maga bölcsességében, helyes következtetések alapján, jó és morálisan is igazolható döntésekre jut majd az LMP-s jelöltek támogatására vonatkozóan.”

Kele János lapunknak elmondta, szakmai előélete alapján a Momentum EP-listáján szeretett volna minél előkelőbb helyen szerepelni, illetve az Európai Parlamentben politizálni tovább. Ebben a céljában viszont a párt Országos Választmánya nem támogatta, így a listán végül szimbolikus helyen szerepel. Önkormányzati ambíciói eközben nincsenek, vidéki fiatalként hosszú évek óta Budapest különböző kerületeiben él, és úgy látja, az önkormányzati választások a helyi érdekek képviseletéről, a helyi beágyazottságról kell szóljanak.

Az említett szakmai előélet kohéziós politikát és uniós fejlesztéspolitikát, vállalkozás- és innovációs támogatást jelent. Kele korábban dolgozott az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, ahogy a Miniszterelnökségen is. Futballszakíróként szintén ismertté vált, részt vett a Premier League-meccsek magyarországi televíziós közvetítésében. Egy ideig a TV2-csoporthoz tartozó Spíler TV állandó szakértője volt, közben blogot vezetett a 444-en is. Lapunknak azt mondja, azért vállalt politikai szerepet, mert hisz benne, hogy „Orbán Viktor rezsimje ellen csak erős, cselekvőképes politikai közösségekbe szerveződve lehet felvenni a harcot. Elsősorban abban szerettem volna segíteni a Momentumnak, hogy ilyen cselekvőképes, erős, a társadalomban gyökeret ereszteni tudó párttá tudjon válni – ennek értelmében bármilyen választott pozíció számomra csakis eszköz lehetett volna, nem pedig cél.”

Érdekesség, hogy Kele János szeptember végén még Donáth Annával közösen tartott háttérbeszélgetést az újságíróknak. Kerestük a Momentum sajtóosztályát is azzal kapcsolatban, milyen okokból kerül ki Kele János az elnökségből, továbbá mit gondolnak a pártban az LMP-vel kapcsolatban elhangzottakról. Érdeklődtünk, egyetértenek-e a Kele által korábban és most is vallottakkal, és mit terveznek az önkormányzati választáson. Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.