Két év alatt 564 milliárdot bukott hazánk azon, hogy az oroszoktól vesszük a gázt

Két év alatt 564 milliárdot bukott hazánk azon, hogy az oroszoktól vesszük a gázt

A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári székháza, a Lahta Központ a Finn-öböl partján 2023. május 31-én. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – számolta ki a Népszava a KSH által most közzétett tavaly decemberi adatok felhasználásával.

Az állami MVM 2021. októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést Putyinnal, pontosabban az orosz állami Gazprommal – emlékeztet a lap. Az akkori választási kampányidőszakban az Orbán-kabinet tagjai azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbb szerződést kötöttek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy az új magyar-orosz gázmegállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig 2022 februárjában úgy fogalmazott, hogy az új megállapodás révén Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot.

Valójában azonban Moszkva „az akkori tőzsdei árakat 30 százalékkal még meg is fejelte” a Népszava szerint. Így aztán míg 2021-ben Magyarország még nyert 211 milliárdot a két ország szerződésével – ennyi volt a tőzsdei árak és az orosz gázár különbsége –, 2022-ben 246 milliárdos, tavaly már 318 milliárdos orosz nyereséget hozott az üzlet – írja a lap saját számításai alapján.