Kiderült, hogy valójában miért lesz csütörtökön rendkívüli parlamenti ülés

Kiderült, hogy valójában miért lesz csütörtökön rendkívüli parlamenti ülés

Novák Előd (Forrás: Youtube/Mi Hazánk Mozgalom)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csütörtökön az Országgyűlés elé kerül a Mi Hazánk Mozgalom múlt héten benyújtott törvényjavaslata, amellyel bő fél évvel az 2024-es önkormányzati választás előtt átírnák a szabályokat Budapesten, mivel visszahozná a listás választási rendszert a fővárosban – írta meg a Telex. Egy másik javaslattal pedig a Mi Hazánk módosítaná az országgyűlési választás szabályait is.

Lapunk is írt arról, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető csütörtökre rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, amit hivatalosan úgy kommunikált, hogy a rendkívüli ülésen kell megvitatni az Állami Számvevőszék 2022-es tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót, és az annak elfogadásáról szóló határozati javaslatot. A portál információi szerint ennél többről van szó, a házbizottság kedd délelőttre összehívott zárt ülésén a Fidesz támogatta, hogy a csütörtöki rendkívüli ülésen megkezdjék a vitát a két választási javaslatról. Mostanra a parlament honlapjára is felkerült a csütörtöki napirend, amely megerősítette az értesülést. Az egyik javaslat „Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosításáról” címet viseli, míg a másik Az országgyűlési választási rendszer arányosabbá tételéről” szól, mindkettőt Szabadi István és Novák Előd mihazánkos képviselő jegyzi. 

Az előbbi módosító értelmében visszaállítanák a tisztán listás választási rendszert a fővárosban, amit a Fidesz 2014-ben szüntetett meg. Ha elfogadják a javaslatot, a Fővárosi Közgyűlést a jövő júniusi önkormányzati választás után már nem a kerületi polgármesterek alkotnák, hanem tagjait listás választási rendszer alapján választanák meg a budapestiek. Az ötletet először Fodor Gábor volt SZDSZ-es képviselő dobta be szeptemberben, ezután jött a Mi Hazánk Mozgalom törvénymódosító-javaslata novemberben. Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely korábban azt mondta, ha valóban megszavazzák, akkor szerinte bekerül majd az is a törvénybe, hogy eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást, és a főpolgármestert a közgyűlés választja.

Toroczkaiék másik javaslata az országgyűlési választás szabályait módosítaná. A német szövetségi választási modellhez hasonlóan szavazatarányos mandátumelosztást szeretnének a parlamenti választáson, hogy „a választási küszöböt elért pártok képviselőinek aránya hűen tükrözze a választói akaratot”. „A Mi Hazánk a határozati javaslatát csak összevont, együttes vitán engedi tárgyalni a fővárosi választási rendszer hasonló módosításával, melyet visszavonna, ha nem kerülne napirendre a Fidesz túlhatalmának véget vető indítvány is” – írta Novák Előd az X-en (korábbi nevén Twitter) a házbizottság döntése után. Szerinte a jelenlegi, igazságtalan rendszer a Fidesznek biztosít kétharmados parlamenti többséget, miközben soha nem volt kétharmados választási eredménye, sőt többször 50 százalék alatt végeztek. Mint hozzátette, az egyéni választókerületi rendszert eközben ugyanúgy megtartanák, ahogy a főpolgármester-jelölt közvetlen választását is.