Kocsis Máté: Jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött

Kocsis Máté: Jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az új államtitkárok kinevezési okiratainak átadásán a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gyermekekkel szembeni bűnelkövetőknek nincs kegyelem – mondta a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, a Fidesz-frakció támogatja Orbán Viktor alaptörvény-módosító javaslatát.

Az MTI beszámolója szerint Kocsis Máté közölte: kialakult egy olyan vita az elmúlt napokban Magyarországon, amely világossá tette, hogy ezen túl nem azt kell mérlegelni, hogy kaphat-e vagy sem egy ilyen bűnelkövető kegyelmet, hanem eleve ki kell zárni, jogellenessé kell tenni egy ilyen ember számára a kegyelem megadását. Szerinte az államfő kegyelmi döntésének jogszerűségét senki nem vitatja, azt viszont muszáj megérteni, hogy mi volt ennek a morális alapja, ugyanis ez okozza ezt a rengeteg bírálatot, amelyeknek van alapja.

A miniszterelnök által csütörtökön beterjesztett alaptörvény-módosítást muszáj elfogadni – folytatta –, mert kiegészíti a gyermekvédelmi rendszert, tehát ezentúl minden bűnelkövetőnek tudnia kell, hogy ha gyermekek rovására teszi, amit tesz, akkor az elnöki kegyelem intézménye sem áll rendelkezésére. „Tehát nincs menekvés, nincs kegyelem, ha úgy tetszik, és nincs semmi mentség arra, amit tett, nem fogja tudni megúszni sem a büntetést, még akkor sem, hogy ha az elnök esetleg adna egy – vitatott ugyan, de mégiscsak jogszerű – kegyelmet számára” – emelte ki a politikus, hozzátéve, hogy ezt a kiskaput be kellett zárni.

– Szerintem ez az embereknél egy világos határvonal, ha úgy tetszik egy vörösvonal, amit nem lehet átlépni, és ezt a szülők a maguk eszközeivel igyekeznek is érvényesíteni, és ezt az államnak is kell, tehát muszáj nekünk kemény jogszabályokat alkotnunk – mondta, hozzátéve, hogy mivel a kegyelmi döntés alappal vitatott, ezért az államfői kegyelmi jogból is akként kell ezt kiemelni, hogy soha többé ne forduljon elő ilyen vita. A politikus úgy fogalmazott: jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött, és érdemes is lenne erről egyszer beszélni, de az országgyűlési képviselőknek nem azzal kell foglalkozni, hogy mi volt a döntés alapja, hanem azzal, hogy ez többé ne forduljon elő. Hozzátette: ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás.

Az alaptörvény-módosítási javaslatot március második felére fogadhatják el, ugyanakkor ez visszamenőleg nem tud majd segíteni a helyzeten, de a még folyamatban lévő ügyekre, illetve a jövőben benyújtandó kérvényekre már vonatkozik – mondta Kocsis Máté. Az ügy valóban nagy vihart kavart, az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik, az MSZP pedig kezdeményezte, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja felül a köztársasági elnök által gyakorolt egyéni kegyelmek miniszteri előkészítését és ellenjegyzési gyakorlatát. Péntek délután több tüntetést is tartanak civil szervezetek és pártok, a botrányos elnöki kegyelem miatt pedig már ketten – Gundel Takács Gábor és Lackfi János – biztosan jelezték, hogy távoznak Novák tanácsadó testületétől, Tomán Szabina pedig szintén jelezte elégedetlenségét. 

Orbán Viktor csütörtökön alkotmánymódosítást kezdeményezett azért, hogy a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében ne lehessen kegyelmet kapni. A javaslat szerint „A köztársasági elnök a (4) bekezdés g) pontjában foglalt egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.” A miniszterelnök akcióját sokan csak előmenekülésnek tartják, illetve Török Gábor politológus szerint ezzel Novák politikai karrierjének vége, még ha ezt ő maga még nem is vette észre. Az elemző úgy látja, ennél nagyobb megaláztatás köztársasági elnököt nem érhetett az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről, mint egy olyan alkotmánymódosítás, amely arról szól, hogy ne írhasson alá többet a mostanihoz hasonló kegyelmi döntéseket.