Lánchíd-vita: Gulyás Gergely várja a buszjegyet Karácsonytól

Lánchíd-vita: Gulyás Gergely várja a buszjegyet Karácsonytól

A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A buszjegyet köszönöm, még nem kaptam meg. A személyes figyelmességen túl azt az ígéretet látom benne, hogy a fővárosi vezetés képes a BKV működését a jövőben is biztosítani. Ugyanakkor nekem a tömegközlekedés nem újszerű élmény, hiszen évtizedeken át használtam a BKV-t – így riposztozott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Karácsony Gergely felvetésére, miszerint nem autóval kellene a Várba mennie, hanem a Lánchídon keresztül tömegközlekedéssel.  

Gulyás a következőkben feltehetően arra célzott, hogy hírek szerint Karácsonynak nincs jogosítványa, mert azt írta: „Főpolgármester úr viszont nem ismeri a vezetés élményét és vélhetően ebből erednek azok a döntései, amelyektől budapesti autósok százezrei szenvednek.” A fideszes politikus ezután a főpolgármester figyelmébe ajánlotta az S.O.S. Autósiskolát, és „nagyvonalúan” egy darab buszjegyet ajánlott fel Karácsony autós tanulmányaihoz.

Mint ismert, a Lánchidat 2022. december 16-án helyezték ideiglenes forgalomba, azóta használhatják a BKK járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők. A személy- és egyéb gépjárművel közlekedők az ideiglenes forgalmi rend értelmében nem mehetnek a hídra, behajtani tilos tábla figyelmeztet erre. Gyalog a felújítás végleges szakaszának lezárta után lehet használni a hidat. A végleges forgalmi rend ügyében Karácsony ki akarja kérni a budapestiek véleményét, a kormány viszont arra hivatkozva tartja vissza a Lánchíd 6 milliárdos kormányzati támogatását, hogy az eredeti feltétel értelmében a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása nem haladhatja meg a 18 hónapot. Karácsony szerint azonban szó sem lehet arról, hogy egy ilyen döntést a kormány hozzon meg.