Lecsaptak egy koronavírus elleni gyógyszert áruló orvosra

Lecsaptak egy koronavírus elleni gyógyszert áruló orvosra

A legfoglalt készítmény (Fotó: ugyeszseg.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vettek a nyomozók egy olyan orvost, aki koronavírusos betegeknek szánt gyógyszereket árult, a készleteket egy fővárosi kórházból szerezte. Ezeket a készítményeket ugyanakkor csak szoros orvosi felügyelet alatt lehet használni.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján indult az ügy, amelynek főszereplője egy fővárosi kórházban dolgozó orvos. A doktornak munkaköréből adódóan hozzáférése volt a Covid-19 vírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez, amelyek kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett adhatók a betegeknek. A megalapozott gyanú szerint az orvos – egy korábbi páciensének közreműködésével – a koronavírus kezelésére szánt gyógyszereket „ellenszolgáltatásért cserébe, rendszeres haszonszerzésre törekedve, jogellenesen értékesítette”.

Ezzel egyrészt csökkentette az adott kórház készletét, másrészt az ott kezelt betegek életét, illetve egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Ezen túlmenően azoknak az egészséges, gyógyszeres kezelésre nem jogosult személyeknek az egészségét is veszélyeztette, akiknek a fenti gyógyszereket jogellenesen értékesítették.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csütörtökön a Nemzeti Védelmi Szolgálattal, valamint a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve összehangolt, 11 helyszínt érintő, (ház)kutatásokkal egybekötött akciót hajtott végre. Az ügyészek több helyszínen gyógyszereket, vesztegetéssel összefüggésbe hozható készpénzt, és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, amelyek a fenti bűncselekmények gyanúját alátámasztották.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben eddig összesen 5 embert állított elő, két személyt – köztük az orvost – őrizetbe vett, kihallgatásuk folyamatban van. Az esetleges személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések indítványozásával kapcsolatban hamarosan döntés lesz.