LMP: Semjén odadobta az arab befektetőknek Budapest legnagyobb zöldtartalékát

LMP: Semjén odadobta az arab befektetőknek Budapest legnagyobb zöldtartalékát

A rákosrendezői pályaudvar (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP szerint Semjén Zsolt a fővárosiakat meg sem kérdezve „dobta oda” arab befektetőknek Budapest legnagyobb zöldtartalékát. A miniszterelnök-helyettes csütörtökön nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítaná a mini-Dubaj néven emlegetett rákosrendezői projektet.

A párt közleményében sérelmezi a tervezetet, amelyben a kormány 340 milliárd forintos adófizetői pénzből ágyaz meg a rákosrendezői projektnek.

Az ellenzéki párt arra kéri az országgyűlési képviselőket, ne szavazzák meg a törvényt, a kormányt pedig arra, egyeztessen a kérdésben a budapestiekkel. Az LMP a területen inkább zöldfelületi rekultivációt, parkok fejlesztését és bérlakások építését tartja szükségesnek. Az LMP az egész projektet elhibázottnak tartja, bírálva azt is, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítják az építkezést, így a beruházónak nem kell majd építészeti és környezetvédelmi előírásokat figyelembe vennie. Az LMP közlése szerint ezért is kezdeményezett népszavazást a kiemelt beruházási törvényi rendelkezések eltörléséről. A referendum tervét viszont az építési minisztérium megtámadta a Kúriánál.

„Semjén Zsolt törvénytervezete alapjaiban csúfolja meg önkormányzatiságunkat akkor, amikor az önkormányzati választások előtt 72 nappal egy ilyen törvényt erőszakol rá Budapestre. A lakosság azért választ helyi városvezetéseket, hogy az ott élők érdekeit képviseljék, ezért várjuk Szentkirályi Alexandra véleményét is a tervezett beruházással kapcsolatban” – fogalmazott az LMP.

Vitézy: Nem újabb luxuslakónegyedekre van szükség

Az LMP főpolgármester-jelöltje, Vitézy Dávid is a tervezetről írt pénteken a Facebook-oldalán. A közlekedési szakértő öt pontba szedte, mi is a probléma az ügylettel. Szerinte a szükséges közlekedési beruházásokra nincsenek garanciák, és a repülőtéri vasutat sincs értelme Rákosrendezőre vinni. A benyújtott javaslat szerinte nem számol a korábbi városrendezési tervekben szereplő közparkkal sem.

„Úgy adja oda verseny nélkül egy arab befektetőnek a 130 hektáros, fél kerületnyi területet a kormány, hogy semmit nem ír elő, semmit nem vár el, semmit nem rögzít arról, mi épülne oda. Pedig Budapestnek nem újabb luxus-bevásárlóközpontra és luxuslakónegyedekre van szükséges, hanem megfizethető új lakónegyedre, új városi jelentőségű közparkra” – üzente a terv kapcsán Vitézy Dávid.