Mégsem lesznek Fülöp-szigeteki sofőrök az Arriva fővárosi buszain

Mégsem lesznek Fülöp-szigeteki sofőrök az Arriva fővárosi buszain

Képünk csak illusztráció! Pótlóbuszok a 4–6-os villamos vonalán 2021. október 6-án (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A főváros megtalálta azt a jogi megoldást, amivel elérhető, hogy mégse legyenek Fülöp-szigeteki buszsofőrök az Arrivabus járatain – mondta Kiss Ambrus. A főpolgármester-helyettes a Telex beszámolója szerint egy tájékoztatón arról beszélt, hogy ők nem támogatják az olcsó külföldi munkaerő alkalmazását. Ezt saját cégeik, azaz a BKV esetében tudták érvényesíteni, azonban az Arrivára nem volt ráhatásuk. (Ők üzemeltetik a budapesti buszok csaknem harmadát). A főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy megnézték a fővárosnak a céggel kötött szerződéseit, így találták rá a megoldásra, bár ennek részleteit a beszámoló alapján nem bontotta ki.

Kiss Ambrus többször is elmondta, az ilyen típusú munkaerő alkalmazása szembemegy a fővárosi és a szélesebb értelemben vett társadalompolitikai célokkal, és ezzel lemondanak a hazai munkaerő-tartalékról. Szerinte álságos annak hangoztatása, hogy kölcsönzött munkaerő alkalmazása esetén nem gyengülnek a munkavállalói jogok, és a lépésnek nincs bérleszorító hatása, hiszen alternatív foglalkoztatási keretek és bérezési rendszer jön létre. Az ArrivaBus Kft. októberben jelentette be, hogy 20 Fülöp-szigeteki járművezető kezdi meg a képzési programot, és ők az eredeti tervek szerint leghamarabb 2024 januárjában állhattak volna munkába. Novemberben 23 Fülöp-szigeteki buszsofőr érkezett Budapestre, hogy egy két hónapos szakmai és kulturális képzés után munkába álljanak a vállalatnál. A január közepére ígért munkakezdés viszont nem történt meg. Februárban még azt kommunikálta a cég, hogy azért csúszik a sofőrök munkakezdése, mert a képzési programjuk még nem zárult le.