Megszólalt Szász János: „Undorító gazság van a háttérben”

Megszólalt Szász János: „Undorító gazság van a háttérben”

Szász János rendezõ Örkény István Macskajáték címû darabjának fotóspróbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. december 12-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy korábban megírtuk, pénteken több órán át tartó házkutatás zajlott Szász János rendező otthonában. Az akkori hírek szerint a rendőrség hajnalban szállt ki a filmrendező budakeszi otthonába, ahonnan számítógépeket, telefonokat foglaltak le, még a gyerekek online oktatásra használt eszközeit is. 

Szász ügyvédje, Fülöp Tamás a Telexnek elmondta,  hogy a rendező „egyik művészeti tevékenységével kapcsolatban folyik nyomozás”, és „jogi természetű konfliktusról van szó”

A filmrendező csak délután tudott megszólalni az ügyben, miután a rendőrök több mint nyolc órányi házkutatás után, délután fél három körül távoztak, és egy csomagtartónyi digitális eszközt magukkal vittek.

Szász János a Telexnek úgy nyilatkozott, hogy tudja, ki áll a dolog mögött, de nem mondhatja el, hogy kiről van szó. „De nagyon szégyellje magát az illető!” – tette hozzá. Szerinte botrányos, „hogy ez megtörténhet ma Magyarországon”.

„Undorító gazság van a háttérben” – szögezte le a művész.

„Legalább 60 napra elvitték az összes telefonunkat, számítógépünket és minden adathordozót” – sorolta. „A fiamnak éppen online matematika órája volt, de kikapták a kezéből a laptopot.” „Sosem fogom elfelejteni ezeknek az embereknek, hogy betörtek a gyerekem hálószobájába stukkerrel” – mondta a portálnak.

Szász januárban mondott fel az alapítványi működési modellbe kényszerített Színház-és Filmművészeti Egyetemen, de szerinte annak az esetnek nincs köze a házkutatáshoz. A Telexnek megerősítette, hogy inkább a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról szóló dokumentumfilmmel kapcsolatos konfliktus állhat az ügy hátterében.

Nem tudott arra válaszolni, hogy befejezi-e a készülő dokumentumfilmet, de azt mondta, „nem vagyok olyan, aki feladja, egy dologgal szemben vagyok tehetetlen, ha valaki hátulról támad”.

Lapunk megkereste Csókay András idegsebészt, a bangladesi ikerpár szétválasztását végző orvoscsapat egyik vezetőjét, aki annyit mondott, hogy lapunktól értesült először az ügyről. Az idegsebész az Indexnek még annyit tett hozzá, hogy mélységesen felháborította a Szász János ügyében végrehajtott rendőri intézkedés híre.

A rendőrség mindeközben arról tájékoztatott, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, és ennek keretében a helyszínen kutatást hajtott végre. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A rendőrség közleménye azonban meglepte a rendező ügyvédjét, Fülöp Tamást, mert szerinte „a BRFK sajtónak adott tájékoztatása gyökeresen ellentétes azokkal az iratokkal, amik itt a mai cselekményen készültek, a mai iratokban egy szó nincsen semmiféle más bűncselekményekről, kétségtelen tény, hogy a személyes adattal való visszaélés felmerül ezekben az iratokban, de semmilyen más bűncselekményre a nyomozó hatóság nem hivatkozott. Sajnálom, hogy ezt egy BRFK tájékoztatóból, a sajtóból kell megtudnom”.