Mellár Tamás: Együtt kell lebontani az autoriter rendszert, minden más csak ezután jöhet

Mellár Tamás: Együtt kell lebontani az autoriter rendszert, minden más csak ezután jöhet

Mellár Tamás (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alapelvekben kell egyetérteni, abban, hogy le kell bontani az autoriter rendszert. Minden más – például, hogy milyen adórendszer, milyen gazdaság- és szociálpolitika, hány kulcsos áfa kell – csak ezután jöhet. Ezekben nem kell egyetérteni, lehet és kell is majd ezekről vitázni, de ennek nem most van itt az ideje. Először a vita lehetőségét kell megteremteni, ahhoz pedig széles körű ellenzéki összefogás kell – mondta Kompország című műsorunkban Mellár Tamás közgazdász professzor, országgyűlési képviselő, a Párbeszéd frakció tagja.

Leszögezte: még mindig lehet egyetlen közös lista mind az európai parlamenti, mind az önkormányzati választásokon, ezért csatlakozik az MSZP aláírásgyűjtési akciójához, amit a párt ennek érdekében indított. Szerinte ennek lesz támogatottsága, erre van társadalmi igény, az emberek nem azt akarják látni, hogy ekkora reálbércsökkenés és fogyasztás-visszaesés után az ellenzék még mindig szerencsétlenkedik, és nem akar összefogni. Ebben az összefogásban helye van a DK-nak és a Jobbiknak is, lehetne akár a kutyapártnak is, az LMP-t és a Mi Hazánkat viszont nem tartja valódi ellenzéki pártnak. Előbbi kapcsán leszögezte: amit Pécsett és Budapesten is csinálnak, hogy külön jelölt állításáról beszélnek, akivel hakniznak a médiában, az nem azt mutatja, hogy egyeznének az LMP érdekei az ellenzéki pártok érdekeivel. Leszögezte: meg kell alakítani egy ellenzéki kerekasztalt, hogy nagyobb társadalmi nyomást tudjanak gyakorolni a kormányzó erőre.

Annak kapcsán, hogy 2006-ban még a Fidesz színeiben szerzett Pécsett önkormányzati mandátumot, kijelentette: „A polgári Magyarország eszméje valódi volt 1998 és 2002 között, őszintén hittem benne, nemcsak én, hanem például Bod Péter Ákos, Chikán Attila és Csaba László is. Orbán Viktor lett hűtlen az elveihez, nem mi, így például a nyugati orientációhoz, a demokratikus intézményrendszerhez, a szabad versenyhez. A hitelességünk forgott kockán, erkölcsi kötelességünk volt leszakadni róla.” A professzor arról is beszélt, hogy a Párbeszéd január 29-én tart rendkívüli frakcióülést, ezután dönt arról, hogy kilép vagy marad-e a frakcióban. – Tudják, hogy milyen változásokat szeretnék, és látok esélyt arra, hogy a hitelességem elvesztése nélkül maradhatok a frakcióban – mondta.