Milliókat fialt a menekültstátuszú Gruevszki magyarországi cége

Milliókat fialt a menekültstátuszú Gruevszki magyarországi cége

Nikola Gruevszki (Fotó: olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hazánkban menekültként tartózkodó Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök nyereségesen működő céget tulajdonol és vezet Magyarországon. Egy péceli házba bejegyzett I.C.I.C. Kft. ugyanis öt és fél hónap alatt 3,8 millió forintos nyereséget könyvelt el – számolt be az Mfor.hu gazdasági portál.

A leadott gazdasági beszámolója alapján kereken 5 millió forint folyt be a cég kasszájába. Ezzel szemben költségként mindössze 774 ezer forintot számolt el anyagjellegű ráfordítás címén, ám az nem derült ki, hogy milyen kiadásról van szó pontosan. Mint írták, alkalmazott hiányában személyi jellegű kiadás nem keletkezett, de 55 ezer forint egyéb ráfordítást elszámolt. Az adófizetési kötelezettség elszámolása után jött ki 3,8 millió forint nyereség, ami kimagaslónak, 76 százalékos árbevételarányos nyereséget jelent. Kitértek arra is, hogy az I.C.I.C. Kft. főtevékenysége a tanácsadás.

Felidézték, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019-ben elismerte, hogy az irodájában szokta fogadni Gruevszkit, hogy tanácsát kérje a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekben.

Nikola Gruevszki, aki 10 éven át volt Macedónia kormányfője, 2018-ban a magyar kormány segítségével szökött meg hazájából, akkor egy kétéves szabadságvesztés fenyegette.

Gruevszkit hazájában időközben újabb hétéves börtönbüntetésre ítélték egyelőre nem jogerősen. A vád szerint a pártjához érkezett adományokból sikkasztott el 1,3 millió eurót, amiből egy belize-i offshore cégen keresztül vásárolt építési telkeket Macedóniában.