Milliós pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát „Az Ördög ügyvédje”-ügyben

Milliós pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát „Az Ördög ügyvédje”-ügyben

Czeglédy Csaba (Fotó: A politikus Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymillió forintos pénzbírságra ítélte a Veszprémi Járásbíróság személyes adattal visszaélés vétsége miatt Czeglédy Csabát az „Az Ördög ügyvédje”-ügyben. Az ügy másik vádlottja félmillió forint pénzbüntetést kapott.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a törvényszék osztotta az ügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, ezért tárgyalás nélkül, büntetővégzésben bírálták el. A bíróság rendelkezett arról is, hogy amennyiben a vádlottak nem fizetik meg a kiszabott pénzbüntetést, a büntetést szabadságvesztésre kell átváltoztatni. A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik – tudatta a főügyészség.

A vádirat szerint a Demokratikus Koalíció politikusa, szombathelyi önkormányzati képviselő egy többszörösen büntetett társa segítségével hozott nyilvánosságra felvételeket 2019 szeptemberében. „Az ördög ügyvédje” oldalt a tettestárs hozta létre, a hozzá kapcsolódó Facebook-hirdetéseket pedig a jogász-politikus bankkártyájáról fizette a vád szerint. Az ügyészség szerint Czeglédyék kilenc ember arcképmását, közülük hat személy nemi életre vonatkozó különleges személyes adatát kezelték jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okoztak.

Mint ismert, a 2019-es önkormányzati választás előtt robbant ki az a botrány, amelynek során „Az Ördög ügyvédje” nevű blogon egy Borkai Zsolt fideszes politikust, akkori győri polgármestert is ábrázoló, egy jachton készült szexvideórészletet tettek közzé. Borkai ugyan még megnyerte a polgármesteri választást, de utána lemondott.

Bár az ügyészség ezúttal sem nevesítette, a DK politikusa, aki Szombathelyen az ellenzék közös jelöltjeként indul az országgyűlési választáson, már korábban elismerte, hogy az ügyészség őt tartja „Az Ördög ügyvédjének”. Czeglédy egyébként a Magyar Hangnak arra a kérdésére, hogy valóban ő áll-e Az ördög ügyvédje mögött, mosolyogva annyit mondott: „Büszke lennék, ha én volnék az, de sajnos nincs így.”

A politikus a március elején a 24.hu-nak interjúban is azt hangoztatta, hogy semmilyen bizonyíték nincs az ügyészség kezében. „Sokkal többet tudok a blog hátteréről, mint amennyit elmondhatok.  Sok információm van, de nem vagyok feljogosítva, hogy elmondjam. Nyilván kényelmes lett volna azt állítani, hogy én vagyok a szerző, de idegen tollakkal nem akarok ékeskedni” – mondta.