„Mit tehetek érted?” – Jelenlétházzal segítenek Beer Miklósék a szegényeken

„Mit tehetek érted?” – Jelenlétházzal segítenek Beer Miklósék a szegényeken

A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány ságújfalui Jelenlétházának átadása 2021. augusztus 24-én (Fotó: az alapítvány honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megnyitotta Jelenlétházát a Nógrád megyei Ságújfaluban a Beer Miklós nyugalmazott váci püspök vezette Szent Ferenc Szegényei Alapítványa kedden – derül ki az alapítvány honlapjáról.

A 2019-ben alakult alapítvány betegeket és fogyatékosokat támogató akciói után döntött úgy, hogy csatlakozik a legszegényebb településeket felkaroló országos jelenlét felzárkóztató programhoz, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve kezdték meg működésüket Ságújfalun.

Mint honlapjukon írták, az elmúlt időszakban munkatársaik ideiglenes jelenlétponton dolgoztak, miközben adományozóiknak és önkénteseiknek köszönhetően zajlott Jelenlétházuk felépítése is az önkormányzattól vásárolt területen. Egy komfort nélküli vályogház újult meg sokak erőfeszítéséből. Az épület vizesblokkal bővült, ahol tisztálkodási és mosási lehetőséget biztosítanak majd a rászorulóknak. A közösségi helyiségben konyhát és babasarkot is kialakítottak.

Az elmúlt időszakban Ságújfalun negyven családdal építettek ki napi kapcsolatot. Gyermek- és kismama foglalkozásokat indítottak, kiskert programba kezdtek, tűzifát, tartós élelmiszert, használt számítógépeket és ruhákat osztottak, valamint gyűjtést szerveztek egy leégett családi ház újjáépítésére. A most megnyitott Jelenlétházuk alapítványuk munkájának egy fontos állomása. Mostantól munkatársaik ott várják és fogadják mindazokat, akiknek segítségre van szükségük – írták.

Beer Miklós az ünnepségen arról beszélt, egyikünk sem maga választotta, hol szülessen. Akkor válunk felnőtté, ha ezt mindennapi kapcsolatainkban is megértjük és megéljük, és a szeretetben találkozunk egymással. Jézus ezt az utat mutatja, nekünk pedig őszintén és önzetlenül egymás szemébe nézve kell feltennünk a kérdést: „Mit tehetek érted?”

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a Jelenlét program szellemiségét így mutatta be: jelenlét az, amikor kölcsönösen nyomot hagyunk egymásban. Ha mi is úgy megyünk haza, hogy tanultunk együtt valamit. Hangsúlyozta: nem tudatosítjuk elégszer magunkban, hogy mindaz, amink van, ajándék, de azt sem, hogy mindenki kapott valamit, olyan nincs, hogy valaki semmit se. Innen kell elindulnunk.

Dálnoki Gábor, az alapítvány kuratóriumi tagja, a ház egyik vezetője a megnyitóról tudósító Magyar Kurírnak a kezdetekről elmondta, meg tudtak ismerkedni a családokkal, negyven családdal vannak napi kapcsolatban, elkezdődött az elfogadási folyamat. A program két 8 órában és két 4 órában dolgozó munkatárs foglalkoztatását teszi lehetővé. „A munkatársak nagy lelkesedéssel dolgoznak. Folyamatos tanulásban vagyunk, részt veszünk a Máltai Szeretetszolgálat tanfolyamain, igyekszünk megtanulni a hatékony segítés módjait. Lehetőségeinkhez mérten mindenkinek megadjuk a segítséget, de azt is elvárjuk, hogy aki kér, aktív részvételt adjon cserébe, ez ugyanis segíti, hogy megbecsülje, amit kap.” A közgazdász végzettségű vezető számára nagy megtiszteltetés, hogy felkérték a feladatra. „Látom, mekkora a világunkban az elszegényedés, a nyomorúság, a másik oldalon pedig a társadalom rideg hozzáállása. Az érzékenyítés is nagyon fontos feladatunk.”