Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Kínába utazik

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Kínába utazik

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 2023. július 3-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) delegációjának élén Kínába utazik, ahol a magyar gazdaság szempontjából kiemelt kormányzati és gazdasági szervezetekhez látogat. Kínai útja során a miniszter többek közt találkozni fog a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tisztviselőivel, a Kínai Fejlesztési Bank, a Bank of China, a Kínai Export-Import Bank, valamint a Huawei képviselőivel.

A GFM szerdai közleményében azt írta, Kína Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalom értéke eléri a 13 milliárd dollárt. A közleményben Nagy Márton kiemelte, hogy „Kína a világ egyik legjelentősebb gazdasága, rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, technológiai világnagyhatalommá vált, a jüan és a kínai befektetések világgazdasági szerepe egyre meghatározóbb. Egyre több jelentős kínai beruházás érkezik hazánkba, így már az FDI állomány 3 százaléka köthető Kínához.”

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, ahhoz, hogy hazánk a jövőben is fenn tudja tartani a dinamikus gazdasági növekedést új beruházásokra van szükség. Így védhetők meg a családok, a munkahelyek, ennek köszönhetően folytatódhat a bérek folyamatos és nagyarányú emelkedése.

A magyar–kínai gazdasági kapcsolatok az utóbbi időszakban annyira elmélyültek, hogy egy héten belül Nagy Márton a második magyar kormánytag, aki Kínába utazik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többször tárgyalt Kínában, legutóbb az előző héten tért haza. Ezen az útján azt jelentette be Tiencsin városában, hogy két újabb kínai vállalati beruházásról született megállapodás összesen 35 milliárd forint értékben. A tárcavezető azt is közölte, hogy a kormány célja, hogy továbbra is Magyarország legyen a kínai cégek első számú beruházási célpontja a térségben.

Szijjártó a CNBC amerikai televízióban a kínai–magyar kapcsolatokat firtató kérdésre úgy fogalmazott: nem úgy tekintünk Kínára, mintha fenyegetés vagy kockázat lenne. Mi úgy tekintünk Kínára, mint egy olyan országra, amellyel ha együttműködünk, akkor sok előnyünk származhat belőle, tehát ez egy lehetőség,