NAIH: Nem jogszerű védettségi igazolványt kérni a kollégiumi elhelyezésért

NAIH: Nem jogszerű védettségi igazolványt kérni a kollégiumi elhelyezésért

Védettségi igazolvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felszólalt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az ellen, hogy mint csütörtökön kiderült, több kollégium is csak akkor hajlandó férőhelyet biztosítani a hallgatóknak, ha azok rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Például úgy tudni, a Semmelweis Egyetemen is csak érvényes oltási igazolással költözhetnek be a kollégiumba a hallgatók, és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is ugyanígy döntöttek.

Az ügyben csütörtök este közleményt adott ki a NAIH. Emlékeztettek: tudomásuk szerint nincs hatályban olyan jogszabályi rendelkezés, amely a koronavírus elleni védettség tényének igazolását a kollégiumi férőhelyek igénybevételének feltételeként írja elő. Ráadásul a koronavírus elleni védettség ténye, illetve annak hiánya egészségügyi adatnak, így különleges adatnak minősül, vagyis a kollégiumok nem jogosultak annak kezelésére a mostani előírások alapján. A NAIH szerint tehát jelenleg nem kérhetik jogszerűen a felsőoktatási intézmények a kollégiumi elhelyezés feltételeként a koronavírus elleni védettség tényének igazolását.

A Magyar Hangnak nemrég interjút adott Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Ebben többek közt arra is kitért, egyetértenek azzal, hogy védettségi igazolványt kérnek a gólyatáborokba, ő maga is mindenkit oltásra buzdít. – Egy problémám viszont van a védettségi kártyák használatával: azt látjuk, hogy van egy csomó kivétel a szabályok alól. Például felmerülhet a kérdés, hogy ha az augusztus 20-ai rendezvényeken vagy a futball-Eb-n nem kellett védettségi igazolvány, akkor a kollégiumi szobában miért kérik. Szeretném, ha az állami szabályok összhangban lennének azzal az elváráscsomaggal, amit az egyetemisták irányába állítunk – mondta.