Népszava: Bármikor beomolhat a Biodóm, a főváros már nem tudja télen fűteni

Népszava: Bármikor beomolhat a Biodóm, a főváros már nem tudja télen fűteni

Az Állatkertben épülő Biodom neonzöld díszkivilágítása (Fotó: A Városliget barátai Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés többször elmondta, hogy a kormány által egyre szorosabbra húzott pénzügyi satuban nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit. Eddig halogatta ezt a végső lépést, de most már nincs hová hátrálni.

A lap azért érdeklődött, mert bár a fűtési szezon elkezdődött, a Biodóm temperálását még nem kezdték el. Bősz Anett válaszában megerősítette, hogy a Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit. A Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologi 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést – sorolta a kiadási tételeket Bősz Anett.

„A fővárosi állatkert további szakmai fejlődését, az ismeretterjesztést páratlan módon segítené, a fővárosiak számára különleges élményt nyújthatna az eredetileg elképzelt pompájában megnyíló Biodóm. A végletekig kivéreztetett fővárosnak azonban nincs forrása a befejezésre és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartásra sem” – tette hozzá. A befejezés költségét az önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, de városvezető szerint ennek a többszörösére, nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez. „Ennyi pedig láthatóan nem csak a főváros kasszájában, de az erősen forráshiányos központi költségvetésben sincs erre” – tette hozzá a főpolgármester-helyettes, aki még hozzátette: a három ember közül, aki annak idején döntött a Biodómról, már csak egy maradt a posztján: a miniszterelnök.

Bősz Anett még arról is beszélt, hogy a buborék alakú építmény megtartásához mindenképp szükség van egy minimum hőfokra. Ha ez nem biztosított, ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik. A fóliapárnák között nincs két egyforma darab. Egyetlen háromszög ára 6 millió forint körül mozog. A Biodóm speciális tetőszerkezete 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek összesen 964 háromszögletű mezőt fognak közre. Ezekben az egyenként 18-20 négyzetméteres mezőkben vannak a háromrétegű különleges fóliapárnák. A fóliamembrán felülete összesen 19.696 négyzetméter. Csak a fólia pótlása többmilliárdos tétel lenne – tudta meg a lap.

A Biodóm kálváriájáról többek között ITT írtunk.

 Frissítés:

 –A Biodóm befejezése a Főváros feladata. A kormány minden támogatást megadott, amit ígért – ezzel a szűkszavú válasszal reagált az Építési és Közlekedési Minisztérium arra, hogy péntek reggel kiderült: Budapest nem fizeti tovább a Biodóm számláit.