Százmilliókat adományoztak a leginkább jótékonykodó üzletemberek

Százmilliókat adományoztak a leginkább jótékonykodó üzletemberek

Mészáros Lõrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festõmûvész mûveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legjótékonyabb magyarok 2021 címmel jelentetett meg kiadványt a Napi.hu. Az Indamedia portfóliójába tartozó gazdasági portál kétszáz üzletembert, vállalkozót, közéleti személyiséget keresett meg, hogy nyilatkozzanak arról, milyen jótékony célokat milyen eszközökkel támogatnak, valamint hogy bemutassák saját motivációjukat is.

A kiadvány összesítése szerint a legjótékonyabb magyar nem más, mint Mészáros Lőrinc, aki csak az idei évben eddig 1,42 milliárd forintot adományozott, míg az utóbbi öt évben 5,1 milliárdot jótékonykodott el. Mészáros magánvagyonából, valamint a Mészáros Csoporton keresztül jótékonykodott. A kiadvány emlékeztet a milliárdos első nagyobb adományára, amikor 100 millióval segítette az SMA-s kisfiú, Zente gyógykezelését. Az összefoglaló szerint az 55 éves Mészáros Lőrinc vagyona 455-480 milliárd forintra tehető. Előszeretettel támogat szociális, vagy egészségügyi okokból rászoruló gyermekeket. Emellett saját segítő programjain keresztül áldoz jótékonykodásra. A kiadvány kiemeli ezek közül a High Tech Suli Programot.

Mészáros mögött jóval lemaradva, idei félmilliárddal a második helyen Gattyán György nagyvállalkozó, Magyarország harmadik leggazdagabb embere, a Docler Csoport alapító-tulajdonosa áll. Gattyán az elmúlt öt évben 4 milliárd forintot szánt adományozásra. A Napi.hu kiadványa szerint a vállalkozó a járvány kitörése óta több mint 1 milliárd forintot adományozott kórházaknak, gyermekotthonoknak. Igaz, 250-300 milliárdos vagyona a járvány alatt gyarapodott a Jasmine.com erotikus streaming szolgáltatásának köszönhetően.

Több mint 400 milliós idei adományozással a harmadik helyen Szijj László végzett a Napi.hu összeállításában. A tiszakécskei nagyvállalkozó magánvagyonából, és cégén, az állami beruházásokat sorra elnyerő Duna Aszfalton keresztül számos egészségügyi, kulturális, közlekedésbiztonsági projekt mecénása. Szijj vagyona a becslések szerint 177-184 milliárd forintra rúg.

A nagy adományozók között található a West Hungária Bau építőipari vállalat többségi tulajdonosa, Paár Attila kormányközeli nagyvállalkozó, aki Tiborcz Istvánnal is rendszeresen üzletel. Paár idén eddig 400 millió forintot, az elmúlt öt évben 1,5 milliárd forintot jótékonykodott el. Fő területek: egészségügy, sport, oktatás, kultúra. Vagyonának értéke 36-64 milliárd forintra becsülhető.