Orbán Balázs és Kocsis Máté is megszólaltak Novák Katalin kegyelmi botrányáról

Orbán Balázs és Kocsis Máté is megszólaltak Novák Katalin kegyelmi botrányáról

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kegyelmezési jog kizárólag az államfőt illeti meg, függetlenül attól, hogy külön-külön egyetértünk-e vele vagy sem. De azért álljunk meg egy pillanatra! – erről írt Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője Novák Katalin nagy felháborodást kiváltó kegyelmi döntése kapcsán Facebook-oldalán. Mint beszámoltunk róla, az államfő 2023 áprilisában, a pápalátogatás idején kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, aki bűnsegédként évekig leplezte főnöke pedofil zaklatássorozatát

Kocsis szerint viszont „az a baloldal nagyon mélyen hallgasson, amelyik nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt 2021-ben, amelyik nem támogatta, hogy a legsúlyosabb büntetést kapják a pedofilbűnözők, amelyik ellenezte a kereshető pedofilnyilvántartást és amelyik érvénytelenné akarta tenni a gyermekvédelmi népszavazást”. – Ugyanez a baloldal az is, amelyik ma is beengedné az erőszakos genderpropagandát az iskolákba és az óvodákba, nyugati szövetségeseikkel együtt pedig megtámadták a gyermekvédelmi és pedofilokat szigorúan büntető törvényünket a brüsszeli fórumokon – fejtette ki.

Eközben a hvg.hu Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját kérdezte az ügyről Sopronbánfalván, ahol a kormány három napos ülést tart. A politikus szerint ők tiszteletben tartják a köztársasági elnök döntését. Ugyanakkor furcsának tartja azt a politikai balhét, amit „főleg azok csinálnak, akik egyébként az általunk beterjesztett pedofilok ellen javasolt törvénymódosítást leszavazták”. A felvetésre, hogy támogatná-e azokat az ellenzéki javaslatokat, amelyek szerint legyenek nyilvánosak a kegyelmi döntések indoklásai, valamint pedofilok segítőinek ne lehessen kegyelmet adni, úgy válaszolt: „Ez egy több mint 30 éves alkotmányos eljárás, de ha erre van módosítási szándék, akkor érdemes felülvizsgálni, és beszélni róla.”

Novák mellett Varga Judit volt igazságügyi miniszter ellenjegyzéséhez is szükség volt arra, hogy az igazgatóhelyettes kegyelmet kapjon. Érdekesség, hogy Varga exférje, Magyar Péter is hozzászólt az ügyhöz a közösségi médiában, és azt írta: „A mostani eset végtelenül egyszerű, született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak. Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni és ha lehet, valahogy jóvá tenni”.