Orbán Balázs szerint a „magyar parlament nem egy szavazógyár”

Orbán Balázs szerint a „magyar parlament nem egy szavazógyár”

Foghíjas padsorok a parlamentben 2023. december 12-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A magyar kormány álláspontja az első pillanattól kezdve világos: mi támogatjuk Svédország NATO-csatlakozását. Ezért terjesztettük be a parlament elé” – mondta Orbán Balázs az ATV-n. A gond csak az, állítja a miniszterelnök politikai igazgatója, hogy a kormánypárti parlamenti képviselőket nem sikerült erről meggyőzni. Mármint Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, az általa vezetett rendszer névadójának. Ráadásul mindezt csaknem másfél éven keresztül, hiszen azóta pihen a parlament előtt a még mindig jóváhagyásra váró előterjesztés.

A török parlament kedd este Magyarországot beelőzve szavazta meg Svédország NATO-csatlakozását. A kormányt ez nem érte meglepetésként, ez „nyilvánvalóan annak köszönhető” Orbán Balázs szerint, hogy a magyar parlament ülési rendje eltér a török parlamentétől. A magyar Országgyűlés tavaszi ülésszaka február végén, előreláthatólag február 26-án kezdődik, a miniszterelnök pedig azt ígérte, az első adandó alkalommal ratifikálják Svédország csatlakozását. – A kormány álláspontja természetesen továbbra sem függ Törökországtól – állította a politikai igazgató, de arra nem tért ki, hogyan előzhetett be Ankara, ha a korábbi magyar közlések szerint folyamatos egyeztetések voltak az ügyben Törökországgal (erre például Szijjártó Péter is többször utalt), illetve magyar kormánypárti politikusoktól visszatérően elhangzott az a mondat, hogy a ratifikációban nem Magyarország lesz az utolsó.

Orbán Viktor is csak azért írt éppen akkor levelet a svéd miniszterelnöknek, amikor úgy tűnt, hogy a török parlament nemsokára megszavazza a svéd csatlakozást, mert a kormánypárti képviselők aggályai alapot teremtettek arra, hogy a kormány további politikai konzultációt kérjen a svédektől. „Ezt azért kérjük mint magyar kormány, mert szeretnénk megkönnyíteni a svédek dolgát” – ez a mondat tényleg elhangzott – hívta fel a figyelmet a Hvg.hu. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a magyar kormánynak figyelembe kell vennie a parlamenti képviselők által megfogalmazott szempontokat, hiszen „ez nem egy szavazógyár, itt komoly kérdések vannak”.