Orbán Viktor: Vannak, akik még mindig a kötözésen vannak

Orbán Viktor: Vannak, akik még mindig a kötözésen vannak

Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2021. március 19-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Migrációs háború zajlott a tanácsteremben éjjel és este, vannak, akik még mindig a kötözésen vannak. Az uniós költségvetést ma vesszük elő, és mindenki erre készül – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában, ahová ezúttal Brüsszelből jelentkezett be, a kétnapos EU-csúcsról.

A miniszterelnök azt mondta, amikor elfogadták a hétéves uniós költségvetést, akkor abban állapodtak meg, hogy azt nem módosítják, most mégis megtennék. Többen fenik a kést – tette hozzá. Azt mondta Orbán, hogy elfogyott a pénz a költségvetési időszak felénél. Kritizálta, hogy 50 milliárd eurót adna az EU Ukrajnának, valamint hogy 18 milliárdot kérne az Európai Bizottság a helyreállítási alap növekvő kamatterheire, úgy hogy abból még egy fillért sem kaptunk – tette hozzá. Emellett fizetést is emelne a testület magának és a migránsokra is kérne pénzt. Ki felelős azért, hogy két és fél év alatt a csőd szélére sodorták az Európai Uniót – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Ide senki sem azért jött, hogy az Európai Unió vezetőinek költségeire adjon pénzt. Szinte semmi esély sincs arra, hogy a bizottság ezen kérésére ma pénzt adjanak – tette hozzá. Azt is mondta, hogy addig nem kaphat Ukrajna 50 milliárdot, amíg az előző 70 milliárddal nem számoltak el. Hozzátette: két iskola van Ukrajnával kapcsolatban, az egyiknek nincs hangja, csak én. A másik azt mondja, hogy pénzt és fegyvert kell adni az ukránoknak és akkor le lehet győzni Oroszországot.

Szerinte rossz volt, amit eddig tettek Ukrajna érdekében, tűzszünet és béketárgyalás kell, minden eszközt erre kell használni. Nem arra kell pénzt adni, hogy folytassák a háborút, hanem erre – tette hozzá. Szerinte már a teljesítőképességünk határán vagyunk. Nincs pénz, de hol a pénz – tette fel a költői kérdést. Majd meg is válaszolta, hogy Ukrajnában, a magyaroknak és a lengyeleknek járó pénzt is odaadták nekik. És hogy ezért hitelt vesz fel az Unió és fizeti az emelkedő kamatokat.

A Politico cikke kapcsán úgy válaszolt, hogy migrációs lázadás, hanem szabadságharc volt. Szerinte migrációs ügyben puccsszerű roham volt, amivel felrúgtak mindent. Ezt összefüggésbe hozta Sorosékkal, hogy megfogalmazása szerint „őrségváltás volt a Soros-birodalomban”. Azt is mondta, hogy több tízezres migránsgettó felépítésére akarnak minket kényszeríteni.

Az utolsó pecekben jöhettek szóba hazai témák, az első kérdés az inflációra vonatkozott. Újra arról beszél, hogy a szankciók megemelték az energia árát, azok pedig az árakat. Pedig úgy látja, hogy a napelem terén nagyon jól állunk, de az még nem elég. Aktívan kell fellépnünk az infláció letörésére, a rezsicsökkentés is ez. Hogy kiszámítható legyen az embereknek, vállaltam, hogy év végére egy számjegyű legyen. Sorra hozzuk ennek érdekében az intézkedéseket, és már haladunk. Jó esély van arra, hogy július-augusztusban a bérek növekedése már meghaladhatja az árakét. Az év második felében pedig jobban fognak nőni a fizetések. És az év végére elérhetjük, hogy éves szinten több legyen a növekmény az embereknél, mint a veszteség. Szerinte a kötelező akciózás újabb lökést ad majd.

A gazdaságvédelmi akciótervnek mi a legfontosabb célkitűzése, jött a következő kérdés, amire azt válaszolta Orbán, hogy a munkahelyek megvédése a legfontosabb. A második, hogy a nyugdíjak értékét meg kell védeni. A harmadik, hogy a családtámogatások értékét kell megőrizni. Meggyötör bennünket ez az év, de a végén erősebben jövünk ki belőle, mint ahogy belementünk” – ezzel a mondattal zárta a beszélgetést.