Orbánék blokkoltak az EU-csúcson, csak Ukrajnáról sikerült egységes álláspontot kialakítani

Orbánék blokkoltak az EU-csúcson, csak Ukrajnáról sikerült egységes álláspontot kialakítani

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy felelősségre vonják Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt – jelentették ki a tagállamok állam-, illetve kormányfői a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően elfogadott és az interneten is közzétett zárónyilatkozatukban péntek hajnalban. A Politico információi szerint lett volna egy migrációs szöveg is, de annak elfogadását Orbán Viktor és a lengyel kormányfő blokkolta. 

A brüsszeli EU-csúcson elfogadott, az ukrajnai háborúval foglalkozó zárónyilatkozatukban az Európai Tanács tagjai ismételten elítélték Oroszország Ukrajna elleni háborúját, amely - mint írták - megsérti az ENSZ Alapokmányát. Kijelentették: az unió mindaddig pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújt Ukrajnának és népének, ameddig csak kell. "Az Európai Unió fenntartható katonai támogatást is nyújt Ukrajnának, és hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a tagállamok továbbra is erőfeszítéseket tegyenek Ukrajna sürgető katonai és védelmi szükségleteinek kielégítésére, az egyes tagállamok biztonság- és védelmi politikájának sérelme nélkül, és figyelembe véve valamennyi tagállam biztonsági és védelmi érdekeit" - fogalmaztak.

Kiemelték: az EU fokozza diplomáciai erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatást biztosítson Ukrajna békeformulája elveinek és célkitűzéseinek. "Ukrajna átfogó, igazságos és tartós békéjét célzó bármely kezdeményezésnek az ország függetlenségének, önállóságának és területi egységének teljes tiszteletben tartásán kell alapulnia" - fogalmaztak. Az Európai Tanács üdvözölte a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények, a háborús bűnök és más nemzetközi bűncselekmények kivizsgálása és üldözése terén folytatott nemzetközi együttműködésről szóló egyezmények elfogadását, és csatlakozásra ösztönözte a világ valamennyi országát.

Közölték, az Európai Tanács megvitatta az Oroszországra nehezedő nyomás további növelésére irányuló erőfeszítéseket annak érdekében, hogy gyengítsék Moszkva háborús képességét, többek között szankciók, azok teljes és hatékony végrehajtása, valamint kijátszásuk megakadályozása révén. A tagországok vezetői emellett üdvözölték az Európai Békekeret 3,5 milliárd eurós keretének megemelését, az eszköz globális jellegének megőrzése, az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatása, valamint az EU konfliktusmegelőzési és gyors reagálási képességének fenntartása érdekében – írta az MTI.

A Politico azt írta, hogy a magyar és lengyel kormányfő blokkolta a migrációról szóló végkövetkeztetés elfogadását, ami miatt a tárgyalások éjszakába nyúltak, hogy aztán hajnali 1 körül úgy álljanak föl a vezetők az asztaltól, hogy inkább megpróbálják majd újra pénteken. A Politico Orbán és Morawieczki kiállását "migrációs lázadásként" jellemezte: a két vezető az ellen tiltakozott, hogy a június elején az Európai Tanács minősített többséggel fogadta el a migrációs reformcsomagot, amelyben az is szerepel, hogy a tagállamoknak adott esetben a nagy migrációs nyomás alatt álló országok helyett le kell folytatniuk a menekültügyi eljárásokat. Orbán és Moravieczki csütörtök este nem azt akarta elérni, hogy vonják vissza a már elfogadott javaslatot, hanem hogy a jövőben a migrációs kérdésekről egyhangúan döntsenek a tagállamok, vagyis lényegében akár egy ország is blokkolhassa az ilyen döntéseket.