Reagált Orbán Viktor a Financial Times értesülésére: „ez egyfajta zsarolói kézikönyv”

Reagált Orbán Viktor a Financial Times értesülésére: „ez egyfajta zsarolói kézikönyv”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezet fog megbeszélésük előtt Brüsszelben 2023. december 13-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia Le Point című lapnak adott interjút Orbán Viktor, a kedden megjelent beszélgetés magyar fordítása felkerült a miniszterelnök honlapjára is – vette észre a Portfolió. Az interjú nagyrészt a csütörtöki rendkívüli uniós csúcsról szól, amelyen az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segítséget szavaznák meg.

Lapunk is megírta korábban, hogy a december közepi uniós csúcson a magyar miniszterelnök kiment kávézni, amikor Ukrajna EU-tagjelöltségéről szavaztak, viszont nyíltan vétózott, amikor az 50 milliárd eurós segélycsomagról volt szó: ez utóbbi miatt kellett összehívni a mostani ülést. Vasárnap este a Financial Times arról írt a hvg360 szemléje szerint, hogy az Európai Tanács olyan tervet dolgozott ki, amelynek értelmében Brüsszel teljesen elzárná a pénzcsapot Magyarország felé, ha az nem szavazza meg a hamarosan kezdődő uniós csúcson a Kijevnek szánt 50 milliárdos uniós támogatást.

– Semmi sem változott. Tehát a magyar álláspont továbbra is egyértelmű: ahogy telik az idő, továbbra is úgy gondoljuk, hogy az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása – mondta Orbán a francia lapnak. Kiemelte, hogy éppen ezért nem tetszik a magyar kormánynak az 50 milliárd eurós segélyre vonatkozó javaslat. – Úgy gondolom, hogy az Európai Unió minden tagjának joga van megvédeni a költségvetés azon változatát, ahogyan azt létrehozták – tette hozzá. Állítása szerint „Magyarország nem szívesen él a vétójogával és szavaz mások ellen, mert megértjük, hogy az egység érték.” – Nagyon nehéz egyedül maradni ebben a családban – jegyezte meg, majd azzal folytatta, hogy szombaton tettek egy javaslatot, hogy készek támogatni az 50 milliárd eurós csomagot, ha annak folytatásáról évente egyhangúan dönthetnek a tagállamok, ezt azonban egyesek zsarolási potenciálként értelmezték.

– Ha jól értem, a fogadtatás a Financial Timesban jelent meg… Szóval nem éppen pozitív a visszhangja – utalt a kormányfő a brit üzleti lap vasárnapi cikkére, mely szerinte „egyfajta zsarolói kézikönyv”. A miniszterelnök szerint, ha a Financial Times közöl egy dokumentumot, amiben részletesen leírják a Magyarország elleni pénzügyi blokád és a velünk szembeni zsarolás forgatókönyvét, akkor biztosak lehetünk abban, hogy létezik ilyen. – A dokumentum hitelességében nem kételkedem. Brüsszelt ismerve, képesek rá – fogalmazott. Orbán azt is állította, hogy Brüsszel az elmúlt években ideológiai háborút vívott Magyarország ellen, és folyamatosan zsarolni próbálja az országot. 

– Megértem az ukránokat. Szeretnék egy hatalmas összeg garanciáját a lehető leghosszabb ideig. Értem, de ez nem európai érdek. Európában másként kell viselkednünk – indokolta a kormányfő a magyar álláspontot. Később még kitért arra, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek beáramlása miatt a háborútól függetlenül is komoly probléma Ukrajna Európa számára. – Ukrajna közeledése az Európai Unióhoz, vagy akár az Európai Unióhoz való csatlakozása katasztrofális hatással lesz, vagy katasztrofális hatással lehetne az európai gazdaságokra, különösen a mezőgazdasági szektorban – szögezte le Orbán. A novemberi amerikai elnökválasztás kapcsán a miniszterelnök kiemelte: ma nem lát Donald Trumpon kívül senkit sem Európában, sem Amerikában, aki elég erős vezető lenne ahhoz, hogy megállítsa a háborút.