Napokon belül bejelenthetik a ferihegyi repülőtér megvásárlását

Napokon belül bejelenthetik a ferihegyi repülőtér megvásárlását

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasterminálja (Fotó: Jorge Franganillo/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A ferihegyi repülőtér megvásárlását befejezett ügynek gondolom, technikai részleteket kell tisztázni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök  nemzetközi sajtótájékoztatóján. Ennek szükségességét a világban zajló turizmusért folyó versennyel indokolta. Szavai szerint ebben a repülőtér kulcskérdés; Magyarországon a GDP 11 százalékát adja a turizmus. Úgy fogalmazott: Magyarország nem hogy nem tudja tartani a lépést a környező országban zajló reptéri fejlesztésekkel, „be sem nevezett a versenybe”. Emlékeztetett, hogy 10-20 éve Bécs repülőtere is hasonló állapotban volt, mint a budapesti. – Ha lépést akarunk tartani, akkor az államnak szerepet kell vállalni a fejlesztésben. A mostani keretektől ez nem várható. Budapest óriási mágnes, nagy vonzerő – jelentette ki.

Azt mondta, a kormány nem akarja azt állítani magáról, hogy tud repülőteret működtetni. Egy francia partnerben azonban megtalálták a működtetőt. A miniszterelnök azt mondta: a repülőtér megvásárlását illetően a következő napokban várható bejelentés. Az árról azonban nem ejtett szót. Az ugyanakkor az utóbbi hetekben kiderült, hogy a kormány nagyon nehezen tudja előteremteni a reptér megvásárlásához szükséges összeget. Nemrég emiatt közölték, hogy megválik az állam az Erste Bankban lévő tulajdonrészétől, illetve bejelentették a Yettelben lévő részesedés értékesítését is.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a napokban arról beszélt a Bloombergnek, hogy ugyan a Budapest Airport megvásárlása közel áll a véglegesítéshez, de a megállapodás aláírása átcsúszhat 2024-re, mivel még az árról egyeztetnek a vevők és a cég hitelezői. A Portfolio.hu emlékeztetett: a magyar kormány a francia Vinci infrastruktúraüzemeltető céggel társulva vásárolná meg a repteret. A miniszter a nemzetközi hírügynökségnek arról is beszélt, hogy ezt követően a katari állami befektetők is beszállhatnak pénzügyi vagy stratégiai befektetőként. Ha pedig megtörténik a tranzakció, tervezik a reptér bővítését egy harmadik terminállal.