Parlamenti meghallgatást kezdeményez az ellenzék a honvédség parancsnokának ukrajnai útja miatt

Parlamenti meghallgatást kezdeményez az ellenzék a honvédség parancsnokának ukrajnai útja miatt

Novák Katalin köztársasági elnököt katonai tiszteletadással fogadják a Honvédelmi Minisztériumban 2022. május 31-én. Mellette Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b2), Kun Szabó István, a köztársasági elnök főhadsegédje (b) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, parancsnok parlamenti meghallgatását kezdeményezi utóbbi ukrajnai útjáról az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának két alelnöke, Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László György (Jobbik).

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a honvédelmi ügyekkel foglalkozó bizottság tagjainak Facebook-bejegyzésből, illetve sajtóhírekből kell tudomást szerezniük arról, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka Ukrajnában tett látogatást az ukrán fegyveres erők parancsnokánál. A látogatás tényéről a minisztérium csak a sajtóhírek megjelenését követően adott ki egy közleményt – írja közös nyilatkozatában a két ellenzéki politikus.

Úgy érvelnek,  hogy mivel Magyarországon háborús veszélyhelyzet van, a törvény értelmében a kormánynak kötelessége, hogy rendszeresen beszámoljon az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet okának alakulásáról. Ebből kiindulva a bizottságnak tájékozódnia kell arról, milyen információkat kapott a parancsnok Ukrajnában az ottani harcokkal kapcsolatos aktuális helyzetről.

A két politikus szerint bizottsági meghallgatást kell tartani a magyar határvédelem tárgyában is.

„A kormány ugyanis döntött a Belügyminisztérium keretein belül működő határegységek felállításáról, a minisztérium ennek megvalósítására két hónapos határidőt kapott. Tekintettel arra, hogy ilyen szűk határidő mellett olyan fontos kérdésekre nincsen válasz, mint például hogyan kapják meg az érintettek a szükséges képzést néhány hét alatt vagy hogyan fognak így fegyveres szolgálatot ellátni, illetve milyen szervezeti keretek szerint fog ez a rendszer működni, indokolt, hogy a bizottság mihamarabb megkapja a szükséges tájékoztatást” – fogalmaztak közleményükben az ellenzéki politikusok.

Ezzel kapcsolatban érdemes emlékeztetni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Facebookon, egy videóüzenetben beszélt a határvadászokról, illetve az egységek felállítását célzó rendelet aláírásáról. Először 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba, ez a szám később 4000 főre nő.