Pénteken jön Budapestre a svéd miniszterelnök

Pénteken jön Budapestre a svéd miniszterelnök

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Parlamentben 2023. január 17-én (Fotó: Európai Parlament/Mathieu Cugnot)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor meghívására pénteken Budapestre érkezik Ulf Kristersson svéd miniszterelnök – jelentette be a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan. A közlemény szerint munkalátogatásról lesz szó, a téma pedig Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, illetve a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés. Áttekintik továbbá az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is.

Kristersson korábban leszögezte, hogy a svéd NATO-csatlakozás ügyében nincs mit tárgyalni, így erről nem kíván egyeztetni Orbán Viktorral. A csatlakozás ratifikálását ugyanakkor mindeddig halogatta a kétharmados kormánytöbbség, várva arra, hogy a svéd fél lépjen elsőként. Végül sikerült is megegyezni Kristersson érkezéséről, a svéd csatlakozás parlamenti megszavazása pedig jövő hétfőn, február 26-án várható. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté közben a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyet Kövér László országgyűlési elnöknek címzett, és amelyben kéri, hogy vegye napirendre a svéd NATO-csatlakozás kérdését. A zárószavazást a Fidesz-frakció is támogatni fogja.

Ulf Kristersson hétfőn arról beszélt, magyar részről erős akaratot tapasztal a svéd csatlakozás véglegesítésére. Hozzátette, várja a hétre tervezett találkozót Orbán Viktorral, hogy végre megtörténjen az említett véglegesítés.