„Problémás és aránytalan” volt a Karmelita előtti rendőri fellépés a TASZ jogásza szerint

„Problémás és aránytalan” volt a Karmelita előtti rendőri fellépés a TASZ jogásza szerint

Rendőrök védik a kordont a Karmelita kolostor előtt 2023. április 24-én (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Problémásnak és aránytalannak” nevezte a hétfői rendőri intézkedéseket, a könnygáz-használatot és a fémkordon „foggal-körömmel való védelmét” Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza a Mércének.

„Problémás és aránytalan fizikai erőszakkal védeni a kordont a tüntetőkkel és az országgyűlési képviselőkkel szemben, hiszen az eleve törvénytelenül került oda. Így is rengeteg rendőr volt a helyszínen, tehát nem világos, hogy mi szükség volt a kordonokra, pláne azok erőszakos védelmére” – fogalmazott a portálnak. 

Hozzátette: ugyan „a rendőrségi törvény nem tesz különbséget egy tömeg tagjai között életkori szempontból, attól még arányosnak kell lennie a fellépésüknek: az adott szituációban fontos, hogy nem két focicsapat ultrái támadtak a rendőrökre, hanem nyilvánvaló volt, hogy fiatalkorú diákok vesznek részt a demonstrációban, ez pedig visszavezet oda, hogy eltúlzott és aránytalan a rendőrség ilyetén fellépése, amelynek során foggal-körömmel ragaszkodnak, akár fiatalok és tanárok ellen is a kordonokhoz.”

Hegyi Szabolcs azt is problémásnak nevezte, hogy – ahogyan ő látta a helyzetet – a rendőrök nem kommunikáltak szinte semmit a demonstrálókkal, nem közölték, hogy törvénytelen, amit azok tesznek, és milyen várható kényszerintézkedéseket fognak alkalmazni velük szemben.  A Magyar Hang tudósítója is arról számolt be, hogy nem volt semmilyen figyelmeztetés a könnygáz használata előtt.