PSZ: Másfél év alatt 140 pedagógus halt meg

PSZ: Másfél év alatt 140 pedagógus halt meg

Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Fotó: Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 140 kollegát veszítettünk el másfél év alatt, tavaly december 31-ig – közölte a Spirit FM Partvonal című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének. Gosztonyi Gábor elmondása szerint ebben még nincsenek benne a második félév, azaz a második hullám vége és a harmadik hullám adatai. Információi alapján az egészségügy után a legtöbb halálos áldozatot az oktatási szakma szenvedte el.

Szó volt a műsorban arról, hogy közös sztrájkbizottságot alakított és közös sztrájkköveteléseket fogalmazott meg a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, elsősorban az alacsony béreket és a túlzott munkaterheket kifogásolják. Gosztonyi Gábor szerint a választásokig valószínűleg nem lehet sztrájk, ha csak a Kúria „meg nem embereli magát”. Az érdekképviseletek szerint azonban, ha több napos munkabeszüntetés nem is lehet, a sztrájkbizottsági tárgyalások alatt figyelmeztető sztrájkot lehet tartani.

A szakszervezeti alelnök beszélt arról is, hogy a hozzájuk beérkező információk alapján egyre több iskolában jelenik meg újra a koronavírus. A pedagógusok fel vannak készülve rá, hogy újra gyorsan átálljanak a digitális oktatásra.