Reagált a főügyészség: ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is

Reagált a főügyészség: ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is

Magyar Péter az ügyészség előtt 2024. március 26-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az előtte folyamatban lévő büntetőügyben ma ismét tanúként hallgatta ki Magyar Pétert, kihallgatása előtt Magyar Péter nyilvánosságra hozott egy, a volt házastársával Varga Judit egykori igazságügyi miniszterrel folytatott magánbeszélgetésről készült hangfelvételt – írja le az immár ismert tényeket a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) lapunknak eljuttatott közleményében.

A főügyészség ezután megjegyzi, hogy helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. De nem azért, mint a hangfelvétel sejteti, hanem azért, mert „a legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”. További érdekes megállapítás, hogy az ügyészség valamennyi, a felvételen és a Magyar Péter tanúkihallgatásán „elhangzott állítást elemzi, értékeli és további bizonyítási cselekményeket végez”. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem könyve szerint (Büntető eljárásjogi ismeretek) „a bizonyítási cselekmények azt a célt szolgálják, hogy bizonyítási eszközhöz, s ezúton bizonyító tény megismerésének lehetőségéhez juttassák a hatóságot. Bizonyítási cselekmény különösen a szemle, a helyszíni kihallgatás, a bizonyítási kísérlet, a felismerésre bemutatás, a szembesítés és a műszeres vallomásellenőrzés” vagyis a hazugságvizsgálat.

A közlemény így folytatódik: „Ismételten szükséges rámutatni arra, hogy ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is”. A KNYF szerint valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat, és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van, ráadásul ezek az adatok nem csak egy helyen vannak tárolva, hanem megjelennek más szervek adattárában is, beleértve a nyomozási bírókat vagy a titkos műveleteket végző szerveket. A hatóság állítja, hogy minden, a Völner-Schadl ügyben keletkezett dokumentum sorsa ismert, az adatokból feltárható valamennyi cselekmény vizsgálata a vonatkozó törvényeknek megfelelően megtörtént, vagy folyamatban van. Ezekről részletesebb tájékoztatást 2024. március 28-án a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztató keretében ad – írják.

A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel egyik legfőbb állítása, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Völner-Schadl ügyben keletkezett ügyészségi iratokból, a részletekről itt írtunk. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője szerint „ha ez a felvétel valódi és a rajta elhangzottak igaz állítások, akkor az ügyészségnek azonnal eljárást kellene indítania hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával”.