Rendőröket hívtak a makói gumigyár dolgozóira egy filmvetítés miatt

Rendőröket hívtak a makói gumigyár dolgozóira egy filmvetítés miatt

A Continental zászlói (Fotó: continental.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén sem hozott eredményt a jövő évi béremelésről szóló bértárgyalás a Continental makói gyárában a vállalat vezetése és a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) között. A multinacionális vállalat – a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség tájékoztatása szerint – egyoldalúan zárta le a tárgyalásokat, és maga döntött a munkavállalóknak adott bérfejlesztésről. Közben nagyon megromlott a cég és az MGSZ vezetői közötti kapcsolat. Rendőröket hívtak, miután a szakszervezet filmvetítést tartott egy külső helyszínen, a Hagymaház kulturális központban.

A szövetség közleménye alapján a Makói Gumiipari Szakszervezet és a vállalat közötti viszony elmérgesedett. Ennek okairól Radics Gábor, az MGSZ elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: hosszú folyamat vezetett a jelenlegi helyzetig. Emlékeztetett, hogy 2022-es évre azért nem jött létre megállapodás, mert az érdekképviselet kevesellte a cég ajánlatát, így a Continental akkor egyoldalúan hajtotta végre a bérfejlesztést. Az MGSZ ezért 200 ezer forintos bérkompenzációt kért, mivel az infláció magasabbnak bizonyult a béremelés mértékénél.

A munkáltatóval szeptemberben kezdődtek bértárgyalások a jövő évi bérekről. Radics Gábor elmondása szerint a vállalat három alternatívát ajánlott, ezek bértömege megegyezett. A szakszervezet a bértárgyalásokon azt szerette volna elérni, hogy differenciált emelést kapjanak a munkavállalók, mivel eltérő a keresetük. Emellett szerződéses garanciát szeretettek volna a munkaadótól arra, hogy nem emeli a termelési normát, illetve a szakszervezetek az elbocsátásokba is beleszólást kértek. Ezekről azonban nem tudtak megállapodni. – A Makói Gumiipari Szakszervezet egy fillérrel nem követelt többet, mint amennyit a munkaadó előirányzott, ők garanciát szeretettek volna – mondta Radics Gábor, az érdekvédelmi szövetség elnöke. Hajdú Roland, az MGSZ vezetője a közlés szerint végtelenül etikátlannak tartja a garanciák nélküli szerződést.

A vállalat döntése nyomán ugyan emelkednek a bérek, és valamennyi kompenzációt is fizet a munkavállalóknak – kevesebbet, mint amennyit a szakszervezet szeretett volna –, de nem vállal a cég olyan garanciákat, amelyeket a szakszervezet a kollektív szerződésben szeretett volna látni a munkavállalók érdekében.

Radics Gábor felhívta a figyelmet: mivel kollektív szerződés nem jött létre, így nem kellett lemondani a nyomásgyakorlás eszközéről. Azaz ha leépítés kezdődik, vagy normaemelésre kerül sor, akkor kollektíven fel tudnak ellene lépni. Mint mondta, a következő hetekben felmérik, hogy a munkavállalók akarnak-e a nyomásgyakorlás eszközével élni. Kiemelte azonban azt is, hogy az érdekképviselet tovább tárgyalna, mivel nem sztrájkra készülnek.

Az együttműködést azonban nehezítik más körülmények is. Ennek oka, hogy az eredménytelenül zárult bértárgyalásokkal párhuzamosan a szakszervezet hozzájutott egy francia dokumentumfilmhez, amely a franciaországi clairoix-i gyár 2009-ben történt bezárását és az ottani munkások harcát mutatta be. A film készítői és az akkori egyik francia érdekképviseleti vezető is Magyarországra látogatott, és az érdekképviselet néhány héttel ezelőtt a makói Hagymaházba filmvetítést és találkozót is szervezett velük. (Egyébként nem csak Makón, az ország más olyan településein is voltak vetítések, ahol a Continental telephellyel rendelkezik.)

A közlés szerint azonban Makón kitudódott, hogy kik terveznek részt venni szabadidejükben a vetítésen. Az érdekképviselet szerint váratlanul berendelték őket szombat éjszakai munkára. A közleményben úgy fogalmaztak, hogy a filmvetítés annyira megijesztette a gyár vezetőit, hogy értesítették az illetékes minisztériumot, a vetítés napján riasztották a rendőrséget, megerősítették a gumigyár biztonsági őrségét.

Radics Gábor kérdésünkre azt mondta, hogy végül 20-25 dolgozó vett részt a filmvetítésen. A berendeltek nem tudták megnézni a filmet. A rendező azonban a tervek szerint az interneten publikálni fogja a filmet.

Kerestük a Continentalt is az ügyben. Megkeresésünkben a történtek számos részletére rákérdeztünk, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amint válaszolnak, frissítjük írásunkat.

A makói Continentalban 2021-ben több napon is munkabeszüntetést szervezett az MGSZ.