Rétvári Bence: 280 milliárddal többet fizetünk majd nyugdíjakra

Rétvári Bence: 280 milliárddal többet fizetünk majd nyugdíjakra

A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját Rétvári Bence nyitotta, aki a nyugdíjasok kapcsán hozott intézkedéseket részletezte. Müller Cecília pedig kifejtette, most először sikerült súlyos állapotú betegnek olyan vérplazmát beadni, amit már felgyógyult fertőzöttből nyertek ki. Emiatt kérnek is mindenkit, aki már átesett a betegségen, hogy vérplazma-adással segítse a járvány elleni küzdelmet.

A pénteki sajtótájékoztatót nyitó Rétvári Bence arról beszélt: a járvány alatt az idősekre különösen figyelmet kell fordítsunk. Fontos az anyagi biztonság megteremtése is szerinte, ezért döntött a kormány a tizenharmadik havi nyugdíj visszavezetése mellett. A politikus részletesen kifejtette a már korábban bejelentett intézkedést, bírálva a 2010 előtti kormányzatot is. Amikor mindez kiteljesedik, 280 milliárd forinttal fognak többet fordítani nyugdíjra, mint ma – tette hozzá.

Egyszerűsítették közben a gyógyszer-kiváltási szabályokat, az időseknek nem muszáj orvoshoz vagy a patikába elmenniük. Külön idősáv van, amiben csak a 65 felettiek vásárolhatnak, ezzel is csökkentik a fertőzés kockázatát, mondta.

Az idősotthonokba 2 millió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt visznek ki a napokban. A nyugdíjak értékét meg tudták tartani Rétvári szerint, sőt, a vásárlóértéküket még növelték is, jegyezte meg. Ezt követően Rétvári tovább folytatta a tíz évvel ezelőtti állapotok felidézését, áfaemelést és vizitdíjat emlegetett, valamint a rezsi árának tizenötször történő emelését.

Müller Cecília következett, aki részletezte, pénteken hány fertőzöttről és halottról tudunk. Jelenleg 250 elhunytról van szó, jórészt idős betegekről, vannak viszont fiatalabbak is, ők krónikus megbetegedésekben szenvedtek. A betegségből viszont 401-en felgyógyultak már, ahogy a laboratóriumi minták száma is nő. Eddig 58 201-ről beszélhetünk. Hatvanegy fő lélegeztetőgépre szorul, de az ő helyzetük sem reménytelen az országos tiszti főorvos szerint.

A járvány ideje alatt zajlanak a kutatások, több kutatócsoport igyekszik oltóanyagot előállítani, mondta Müller Cecília. Emlékeztetett a kötelező védőoltási rendszerre, amit Magyarország működtet. Tizenkétféle fertőző megbetegedés ellen tudunk védekezni. Kásler Miklós kezdeményezésére kutatási terv készült, ami több kórház együttműködésében alakult ki. A világban az elsők között tegnap beadtak egy súlyos állapotú betegnek olyan vérplazmát, amit már felgyógyult betegből nyertek – jelentette ki a tiszti főorvos. Három részletben kapja meg a teljes mennyiséget, ez óriási előrelépés lehet Müller szerint. Itt passzív immunizációról van szó, a vérplazmában lévő ellenanyagokat használják fel. Mielőtt a tetanusz elleni védőoltást elkezdték adni, sokan kaptak ugyanígy szérumokat, tette hozzá.

Szükség van további vérplazmára a betegségen átesettektől. Megkeresik azokat, akik már túl vannak rajta, és kérik őket, hogy csatlakozzanak a programhoz.

Lakatos Tibor rendőrezredes a határon kialakult helyzet ismertetésével nyitott. A hegyeshalmi határátkelőhely jelentős forgalma problémát okozott, ezért döntött Ausztria és Magyarország külügyminisztere az út átkelőhely nyitásáról. A kórházak kapcsán elmondta, hogy többek közt Veszprémre, Székesfehérvárra, Tatabányára és Ajkára is jelentős mennyiségű szállítmány indul el.

Hétvégente jóval nagyobb számban járnak el azokkal szemben, akik elhagyják az otthonaikat. Tartsa be mindenki a korlátozó szabályokat, intett Lakatos. A hétvégére ismét lehetőséget kapnak a polgármesterek különleges intézkedések bevezetésére.

Alkalmazhatják-e a vérplazma-adást megelőzésre is? Müller Cecília szerint nem, a gyógyításban fog szerepet kapni.

A Tatabányai Kórházból 29-en estek ki a járvány miatt, tudják enyhíteni a létszámhiányt? A tegnap esti bejelentés szerint tudnak gondoskodni az akut betegek ellátásáról, mondta Müller Cecília.

A kiskunhalasi mobilkórház közben készen van, a szükség fogja eldönteni, mikor kezdi meg a tevékenységet. Kijelölésre kerültek az intenzív ellátásra beosztott orvosok, a mai napon őket is tájékoztatják erről.

A HVG pedig arra volt kíváncsi, hogy kinek kell ellenőriznie, betartatnia a boltokban történő kötelező maszkviselést? Elsősorban annak az önkormányzatnak, aki ezt a szabályt meghozta, továbbá a rendvédelmi szervek is bekapcsolódhatnak az ellenőrzésbe – mondta Lakatos Tibor.

Lapunk kérdéseire ezúttal sem érkezett válasz.

Péntek reggel egyébként ismét kiadták az aktuális hivatalos adatokat. Ezek szerint eddig 2383 fertőzöttet regisztráltak, közülük 250-en hunytak el, míg 401-en már felgyógyultak a kórból. Jelenleg 10 942-en vannak kötelező házi karanténban, míg 58 251 tesztet végeztek el.

Kétszázötvenre emelkedett a járványban elhunytak száma | Magyar Hang

Tizenegy idős krónikus beteg vesztette életét az elmúlt 24 órában, és 99 újabb fertőzöttet azonosítottak be. Eddig 401-en gyógyultak fel a kórból.

Ahogy eddig is, úgy lapunk ezúttal is küldött kérdéseket a sajtótájékoztató előtt. Többek között ezeket kérdeztük az operatív törzstől:

Az operatív törzs rendszeresen beszámol az idősotthonokban tapasztalható járványügyi helyzetről. Más egészségügyi intézmények fertőzéssel kapcsolatos adatairól azonban külön kérdésre sem közölnek információt.

– Miért nem? Hiszen az egészségügyi intézményekben sokkal több ember fordul meg, mint az idősotthonokban.

– Hány olyan klinika, kórház van, ahol nem halasztható beavatkozásra váró beteget kezelnek és felütötte a fejét a vírus, esetleg belső járvány van kibontakozóban?

– Mely osztályok a leginkább kitettek a fertőzés veszélyének?