Ruszkik haza! – Szolidaritási tüntetés lesz szombaton Ukrajnáért

Ruszkik haza! – Szolidaritási tüntetés lesz szombaton Ukrajnáért

Képünk csak illusztráció! Művéres lepedőt feszítettek ki a budapesti orosz nagykövetség kerítésére a momentumosok 2022. október 23-án (Fotó: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz agresszió 10. évében, a két évvel ezelőtt indított háború második évfordulóján állnak ki Ukrajna szabadságáért, függetlenségért és a békéért az Európához Tartozunk Egyesület, a Momentum és ukrán civilek. A közös demonstráció szombaton, 15 órakor kezdődik, a tervek szerint a Városháza térről az orosz nagykövetség elé vonulnak.

Az Oroszország által immár két éve indított háború naponta szedi áldozatait – írják az esemény Facebook-meghívójában. – Napról napra több ártatlan életet veszítünk el, ukrán városokat és falvakat rombolnak le, ukránok millióinak dől össze a sorsa. Nem szabad hozzászoknunk a háborúhoz, ez a tragédia nem válhat csupán egy átlagos napi hírré. Ezért emlékeztetnünk kell a világot – az ukrán nép folytatja a nehéz és kimerítő küzdelmet a szabadságért és a világ terrorizmustól és diktatúrától való megszabadulásáért – olvasható a felhívásban.  

A teljes körű invázió kezdetének tragikus évfordulójára időzítették a „Szolidaritási menet Ukrajna támogatására Budapesten!” című rendezvényt. Meg akarják ugyanis mutatni, hogy hány magyar ember segíti szívvel és tettekkel Ukrajnát a szükség idején, miközben „a kormányzati propaganda két éve elhazudja a szabadságáért és függetlenségéért küzdő Ukrajna és kisebbségei, így a kárpátaljai magyarság szenvedését. Elhallgatják a népirtást, azt is, hogy Oroszország nem hajlandó visszaengedni a hazájukba a családjuktól elszakított, elhurcolt ukrán gyermeke ezreit” – fogalmaznak a lapunknak eljuttatott közleményben.

Az eseményen felszólal Karácsony Gergely főpolgármester, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Petrovszka Viktória, az Egység Ukrán Egyesület elnöke, a Fővárosi Ukrán Önkormányzat tagja, Vova Geizer zenész, az ukrán Shablya együttes frontembere, valamint Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.