Szijjártó 52 milliárd forintos beruházást jelentett be Felsőzsolcára

Szijjártó 52 milliárd forintos beruházást jelentett be Felsőzsolcára

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a GKN Automotive Hungary Kft. új gyárának avatásán Felsőzsolcán 2023. szeptember 8-án. (MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül 52 milliárd forintos zöldmezős beruházással 1500 munkahelyet hoz létre Felsőzsolcán a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító GKN – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a brit tulajdonú GKN Automotive Hungary Kft. gyáravatásán kiemelte, hogy az autóipari alkatrészeket előállító vállalat a mintegy 52 milliárd forintos zöldmezős beruházás keretében megépülő üzemével a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni. Ezen projekt nyomán már idén 200 új munkahely jöhet létre, a munka második fázisának átadásával, 2026 végéig pedig 1500. Az állam támogatást ad a beruházáshoz, melynek mértékét később fogják nyilvánosságra hozni, amint megtörtént az Európai Bizottság jóváhagyása. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a beruházásért erős nemzetközi verseny volt, amelyet Magyarország nyert meg, a gyárépítés nyomán pedig így tovább erősödik hazánk pozíciója a globális autóiparban. Aláhúzta, hogy napjaink nehézségei ellenére az autóipar forradalmi átalakulása megállíthatatlanul tör előre, ez pedig óriási lehetőség Magyarország számára, azonban fontos feladatot is állít a kormány elé, mégpedig azt, hogy minél több meghatározó beruházást kell idevonzani. „Magyarország a győztesek közé akar tehát tartozni az új korszakban is, ugyanakkor azt is akarjuk, hogy a hozzánk települő beruházások is győztesnek érezzék magukat” – fogalmazott. Rámutatott, hogy az autóipar már rég a hazai gazdaság gerincoszlopát jelent, a szektor termelési értéke tavaly először elérte a tízezer milliárd forintos „álomhatárt”, és a lendület a jelek szerint kitart, miután az idei első félévben 24 százalékos növekedéssel hétezer milliárd forintot regisztráltak, ami újabb nagy csúcsot vetít előre 2023 végére.

Mint megírtuk, a Miskolc környéki Felsőzsolca szomszédságában, Alsózsolcán akkumulátor-feldolgozót jelentett be nemrégiben Szijjártó, aminek a helyiek a legkevésbé sem örülnek: mindenekelőtt nem tájékoztatták őket előre, ráadásul a jelek szerint a szlovén beruházó sok ezer tonna veszélyes anyaggal dolgozna Miskolc vízbázisának tetején. Az ellenzéki pártok is akcióba léptek: az LMP helyi népszavazás kiírását javasolta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármesterének, a Momentum pedig lelakatolta a majdani üzem kapuját és „Alsózsolca nem kér az akkumulátor-feldolgozó üzemből” feliratú táblát helyeztek ki rá.

Lapunk szeptember 8-án megjelent számában riportot is olvashatnak arról, hogyan vélekednek az alsózsolcaiak a tervezett akkubontóról.