ENSZ-vezetővel is beszélt Szijjártó Péter az olajembargóról

ENSZ-vezetővel is beszélt Szijjártó Péter az olajembargóról

Szijjártó Péter és Shahid Abdullah (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ Közgyűlésének elnökével is beszélt Szijjártó Péter az orosz olajra kivetni tervezett embargóról – ezt a külügyminiszter a közösségi oldalán jelentette be. Shahid Abdullah – a magyar politikus tájékoztatása szerint – jól tudja, hogy a magyar kormány eddig az összes szankciós csomagot megszavazta, de ez a legújabb lerombolná az eddig biztos lábakon álló magyar energiaellátási biztonságot. – Mindaddig, amíg nincsen megoldás a brüsszeli javaslat által előidézett problémára, addig mi ezt a csomagot nem fogjuk megszavazni – szögezte le.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Az első hírek szerint Magyarország jövő év végéig felmentést kapna, a Reuters információi szerint ugyanakkor három ország, Magyarország, Szlovákia és Csehország 2024 végéig mentesülhetne. Orbán Viktor az olajembargóról úgy fogalmazott pénteken, hogy az egy „atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra” és Kovács Zoltán is egyértelművé tette már, hogy a magyar kormány megvétózza majd az elfogadását.

Szijjártó Péter egyébként barátjának nevezte az elnököt, akit egyúttal arra is kért, továbbra is vesse latba az ENSZ minden tekintélyét az ukrajnai háborúban a tűzszünet és a béketeremtés érdekében, hiszen „nekünk, magyaroknak a minél előbbi béke az érdekünk”