Szijjártó személyesen viszi el a svédek ratifikációs okiratát a NATO-ba

Szijjártó személyesen viszi el a svédek ratifikációs okiratát a NATO-ba

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Novák Katalint váltó Sulyok Tamás kedden aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló döntést, amit Szijjártó Péter személyesen visz el a NATO-ba – ez derült ki Facebook-bejegyzéséből. „Már csak néhány óra Svédország NATO-tagságáig. Hamarosan úton a ratifikációs okirat” – fogalmazott a bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter. A külügyminiszter lelkesedése az irat személyes kézbesítésében azért is érdekes, mert a svéd csatlakozást csaknem másfél évig blokkolta a magyar kormány, és a tagországok közül utolsóként ratifikálta.

A Svédország és Finnország csatlakozásáról szóló két külön törvényt 2022 júliusában nyújtották be, a finn csatlakozást tavaly március végén 182 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül ratifikálta az Országgyűlés, a svéd csatlakozásról viszont csak most szavaztak, pedig a kormány képviselői sokszor elmondták, hogy nem Magyarország lesz az utolsó tagállam, amelyik megszavazza. Mégis így történt, Törökország ugyanis már január végén lezárta a folyamatot. Később, február elején az ellenzéki pártok hívtak össze rendkívüli parlamenti ülést, ahol a bővítést akarták megszavazni, a Fidesz képviselői azonban nem jelentek meg. Ott volt azonban több NATO-tagállam nagykövete is, köztük David Pressman amerikai diplomata, aki később is bement a Parlamentbe megnézni, ahogy végül megszavazzák Svédország felvételét a katonai szövetségbe.

Magyarország arra hivatkozva blokkolta eddig a bővítést, hogy Svédország nem mutat kellő tiszteletet, márpedig egy olyan szövetségesi viszonyban, amelyet a NATO-tagság jelent, elengedhetetlen a bizalom az országok között. A hivatalos kommunikáció szerint ez feszültséget okozott a Fidesz-frakcióban, a jelek szerint ezt épp olyan jól sikerült feloldani, mint tavaly a finnek esetében, ahol ugyanerre hivatkozva húzták az időt.