Szuperszámítógépet adtak át, ami Palkovics László hangján beszélt

Szuperszámítógépet adtak át, ami Palkovics László hangján beszélt

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója jelképesen elindítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank együttműködésével megvalósult szuperszámítógép első, önállóan működő egységét az OTP Bank székházában 2022. január 31-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átadták az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank együttműködésével megvalósult szuperszámítógép hardverének első, önállóan működő egységét – olvasható az MTI hírében. A gép Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangján szólalt meg hétfőn Budapesten, az OTP Bank székházában.

A hároméves fejlesztés teljes költsége 7,3 milliárd forint, ebből 2,5 milliárd forintot biztosít az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Beszédében Palkovics László kiemelte: a kormány célja, hogy 2030-ra még versenyképesebbé tegye az országot. Ennek megvalósítása érdekében az állami és piaci szféra folyamatos és szoros együttműködésére van szükség. Az egyik ilyen terület a mesterséges intelligencia felhasználása, amelynek jó példája az esemény.

A mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló gép egyebek mellett telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár a teljes banki folyamatot. A magyar nyelvi modell elkészítése 3 hónapot vehet igénybe közlése szerint.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta, a bankcsoport a SambaNova Systemsszel kötött megállapodást a szuperszámítógép létrehozásáról, a cég élen jár az MI alkalmazások futtatásához szükséges legfejlettebb szoftverek és hardverek megalkotásában.

A k+f projekt most indul, az első feladat a magyar nyelvi modell kifejlesztése, majd hozzátette, a felhalmozott adatokkal testreszabott szolgáltatásokat, gyorsabb kiszolgálást tudnak majd biztosítani az ügyfeleknek. Leszögezte: ez nem támogatás, hanem szerződés a bank és a tárca között.