Kirúgott tanárok pere: a bíró „normális” számokat kért a tankerülettől

Kirúgott tanárok pere: a bíró „normális” számokat kért a tankerülettől

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden folytatódott a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok pere a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán – írta meg a Népszava. Halász Krisztián tanácselnök bíró szerette volna lezárni a lassan egy éve húzódó perfelvételi szakaszt, de erre mégsem kerülhetett sor, mert a tankerület a tárgyalás előtt, az éjszaka közepén nyújtott be értelmezhetetlen adatokat.

Az előző tárgyaláson ugyanis a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője, Marosi Beatrix nem tudta egyértelműen elmagyarázni, miért pont azt az öt tanárt – köztük a Tanítanék Mozgalom két ismert tagját, Törley Katalint és Palya Tamást – rúgta ki. A bíró ezért pontos listát kért a mulasztásokról. A mostani tárgyaláson azonban azt kellett szóvá tennie a tankerületi központ jogi képviselőjének, Szikora Gábornak, hogy – bár egy hónapjuk volt rá – a kért kimutatást csak december 1-jén, péntek éjjel 11-kor küldték el a bíróságra, így azt nem tudta részletesen átnézni. Ráadásul a tankerület által benyújtott adatokat értelmezhetetleneknek tartotta, nem tudta elképzelni, hogyan mulaszthatott valaki például 14,5 tanórát vagy hogyan tölthetett 1,72 napot polgári engedetlenséggel. A bíró ezért az adatok pontosítását kérte „normális” számokkal. A bíró még azt is közölte, hogy az üggyel úgy tudnának haladni, ha legközelebb nem a tárgyalás előtt 1-2 nappal, az éjszaka közepén küldenék meg a kért dokumentumokat. A következő tárgyalás 2024. január 18-án lesz.

A kölcseys tanárok pere mellett két másik per is folyik párhuzamosan. Az egyiket egy elbocsátott eötvösös és egy elbocsátott vörösmartys tanár, Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet indította, a másikat pedig a karinthys tanárok, hatan: Horváth Brigitta, Nemes Mária, Ősi Judit, Pfeiffer Norbert, Rábai János és Velényi Dóra. Mindkét per hasonló közjátékokkal zajlik – emlékeztet a Hvg.hu. Kapin és Törökné egykori iskolája is a Belső-Pesti Tankerülethez tartozik, így az ő munkáltatójuk is Marosi Beatrix, aki az első peren önellentmondásba keveredett, ekkor a bírónő az igazmondási kötelezettségére emlékeztette. A következő tárgyaláson Marosi már betegségre hivatkozva nem jelent meg. 

A karinthys perben a Külső-Pesti Tankerületi Központ, illetve annak vezetője, Rábel Krisztina a munkáltató, aki  szintén nem jelent meg egy novemberi tárgyalási napon. Jjogi képviselője, Szikora Gábor szerint azért, mert nem kapott idézést. A bíró ezt hamar megcáfolta, majd hosszan beszélt arról, hogy mivel bírócsere volt, és ő most az ügyben új bíró, ezentúl „új metódus szerint" mennek majd a dolgok, és ilyenek nem férnek majd bele. A perről tudósító lapokhoz Rábel ezután közleményt küldött, melyben az állt, hogy a bíróság valótlanságokat állított akkor, amikor azt mondta, neki személyesen meg kellett volna jelennie a tárgyaláson. A következő tárgyalási napon már megjelent a tankerületi igazgató, és azt mondta a korábbi távolmaradásáról, hogy nem találta az idézést, de kollégái azóta megkeresték neki. A bíró ezekután figyelmeztette, hogy máskor konzultáljon a bírósággal, mielőtt olyan állításokat tesz, amelyek arra utalnak, hogy a bíróság valótlanságot állít.