Tankerületi utasítás tiltja az iskolai csoportbontást

Tankerületi utasítás tiltja az iskolai csoportbontást

Az oktatás helyzetének javításáért tüntetők a Hősök terén 2022. október 14-én (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tankerületi utasításra nem lehetséges az iskolákban csoportbontás keretében 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ami több intézményben megnehezíti, sőt akár el is lehetetlenítheti például az idegennyelv-oktatást vagy a felzárkóztatást – írja a Népszava. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet elmondta, a nyár folyamán is lehetett hallani arról, hogy egyes intézményekben erre készülnek, de a tanévkezdés óta számos konkrét panasz is érkezett a PDSZ-hez.

Egy iskolában például 11. és 12. évfolyamos tanulókat küldtek a 9. évfolyamosok kezdő csoportjába, hogy a csoportlétszám meghaladja a 14 főt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az érettségire, nyelvvizsgára készülő felsőbb évfolyamosoknak kell ugyanazt a tananyagot tanulniuk, mint a kezdőknek, vagy a nyelvtanár itt is két külön órát tart egy tanórán belül.

A Szülői Hang Közösséghez is érkeztek hasonló visszajelzések, egy jászberényi szülő például azt írta, hogy matek és magyar tantárgyak esetében sem engedélyeztek csoportbontásokat a magas tanulói létszám ellenére sem.

Nagy Erzsébet a lapnak elárulta, eljutott hozzájuk egy tankerületi levél is, amiben a köznevelési törvényre hivatkozva tiltották meg 14 főnél alacsonyabb létszámú iskolai csoportok indítását. Bár a kormány idén több ponton is módosított a törvényen, annak az iskolai létszámokra vonatkozó rendelkezései nem változtak – mutatott rá a PDSZ ügyvivője. A félreértést szerinte az okozhatta, hogy a 14 fős korlát az óvodai csoportokra vonatkozik, de a törvény egyik mondatában ez nincs egyértelműen tisztázva, ezért akár az iskolai csoportokra is érthető. Nagy Erzsébet nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a tankerületekben szándékosan értelmezték félre a jogszabályt, ugyanis ha kevesebb csoport indul, nemcsak a tanórák száma csökken, hanem kevesebb pedagógus is kell.

Címkék: iskola, tankerület