Távozik Homolya Róbert a MÁV-VOLÁN éléről, az utódja is meglehet

Távozik Homolya Róbert a MÁV-VOLÁN éléről, az utódja is meglehet

Szentkirályi Alexandra és Homolya Róbert a Nyugati pályaudvaron (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2022. június 15-i hatállyal távozik a MÁV-VOLÁN-csoport elnök-vezérigazgatója – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium az MTI-vel szerdán közleményben.

Homolya Róbert 2018 óta vezette az ország legtöbb munkavállalót foglalkoztató vállalatát. Utódlásáról a későbbiekben születik döntés.

A szaktárca hangsúlyozza: Homolya Róbert irányítása alatt a járványhelyzetben is megbízhatóan működött a vasúti közlekedés. Vezetésével indult el a VOLÁNBUSZ MÁV-csoportba integrálása és számos jelentős fejlesztés, köztük a Nyugati pályaudvar rég esedékes felújítása. A legnagyobb hazai vasúti és közúti közösségi közlekedési szolgáltatóknál tavaly így már 57 ezer munkavállalót érintően született meg az újabb hároméves bérmegállapodás.

A Technológiai és Ipari Minisztérium a teljes magyar vasúti ágazatot képviselő Hungrail Magyar Vasúti Egyesület vezetésében a továbbiakban is számít a szakember közreműködésére. A kormány a tiszta, energiahatékony vasutat a jövő közlekedési eszközeként kezeli, a kötött pályának a hazai és nemzetközi személyszállításban és árufuvarozásban is központi szerepet szán. A pályakorszerűsítésekben, járműbeszerzésekben és a kapcsolódó iparfejlesztésben több ezermilliárd forint hasznosulhat a következő időszakban. Az újonnan életre hívott Nemzeti Közlekedési Központ közreműködésével az utasok igényeihez igazodó, az autózással árban és időben is versenyképes szolgáltatási kínálat, egységes menetrend és összehangolt tarifarendszer kialakítása a cél – olvasható a minisztérium közleményében.

A VEKE úgy tudja, hogy a pozícióra Pafféri Zoltán, a Volánbusz jelenlegi vezérigazgatója a fő várományos. Szintúgy őt említi következő vezetőnek a kormánylap Világgazdaság. A lap megemlíti hogy Homolya eltávolítása összefügghet azzal, hogy az elmúlt hónapokban rendre visszatérő téma volt a MÁV által fizettetett, európai összevetésben is nagyon magas vontatásienergia-ár, ami a hazai vasúti árufuvarozás ellehetetlenülésével fenyegetett, legalábbis az érintett vállalatok szerint.

Nme tudni, hogy köze van-e hozzá, de most alakult meg Vitézy Dávid államtitkár vezetésével a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK), amely a MÁV-VOLÁN-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak az állam nevében történő megrendelését fogja végezni, valamit összehangolni a közösségi közlekedési menetrendeket és a tarifarendszereket.