Technikumokban is képeznének óvodai nevelőket

Technikumokban is képeznének óvodai nevelőket

Képünk csak illusztráció! (Fotó: BBC Creative/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt- és kétéves „óvodai nevelő” képzést tervez indítani a kormány a technikumokban és a szakképző iskolákban – erről a Népszava írt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által közzétett friss tervezet alapján. A dokumentum szerint óvodai nevelőnek a szakképző iskolákban, valamint az érettségit is adó technikumokban ötéves képzés keretében lehet majd tanulni, de kétéves oktatásra is jelentkezhetnek, akik csak a szakmai vizsgára szeretnének felkészülni, mert például már van érettségijük.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakképzésért felelős alelnöke a lapnak arról beszélt, hogy ők nem tudtak előzetesen a tervekről. Ráadásul a képzés szerinte több kérdést is felvet, ilyen szakmai oktatás és munkakör eddig nem létezett, óvodapedagógusként csak felsőfokú diplomával lehet elhelyezkedni. – Jobban mondva az 1960-as, 1970-es években volt olyan, hogy középfokú végzettséggel is lehetett óvónőként dolgozni. Nagyon úgy tűnik, hogy most ebbe az irányba megyünk vissza – fogalmazott Gosztonyi Gábor.

A cikk arra is kitér, szakmai szervezetek szerint jelenleg több mint ezer főállású óvodapedagógus hiányzik.

Címkék: óvoda