Telex: Karcagon tanítási időben vitték a diákokat az Elk*rtukra

Telex: Karcagon tanítási időben vitték a diákokat az Elk*rtukra

Jelenet az „Elk*rtuk” című játékfilm werkfilmjéből. Forrás: a film közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Elk*rtuk csütörtöki karcagi vetítésére több helyi és környékbeli középiskolából érkeztek diákok, volt olyan intézmény, ahol kötelezővé tették a filmet, és aki hiányzott, igazolatlan órát kap – számolt be róla a Telex.

A portál szerint a karcagi Déryné Kulturális Központban csütörtökön háromszor is levetítették a vállaltan fideszes kötődésű Kálomista Gábor producer filmjét, a botrányos 2006-os események 15. évfordulójára készült Elk*rtukot. Ebből a három vetítésből az első kettőt szervezték a helyi középiskolák diákjainak. A reggeli vetítésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai voltak jelen, nekik nem volt kötelező megnézni a filmet. Önként lehetett jelentkezni, a többség eljött, de azért voltak olyanok is, akik nem voltak kíváncsiak a filmre. A diákok becslései szerint a tanulók 60–80 százaléka volt jelen.

A második vetítést a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjainak szervezték összevontan, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre. A diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták a Telex kérdésére, hogy a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést, aki nem ment el, annak igazolnia kellett távollétének okát, különben igazolatlan órát kapott. Az iskola több oktatója is azt mondta, nem tartják korrektnek, hogy kötelezővé tették a részvételt. Az iskolából a 11., 12. és 13. osztályosok jöhettek, azaz 17, 18 és 19 évesek nézték a filmet. Ez a korosztály 2022 tavaszán először voksolhat majd az országgyűlési választásokon. A Varró István Szakközépiskola diákjai is azt mondták, kötelező volt eljönniük, és rajtuk kívül még egy kunhegyesi iskola tanulói is ott voltak. A Szentannai és a Varró vezetőit is megkeresték, arra kértük őket, erősítsék meg, valóban kötelezték-e a diákokat a részvételre, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

A lap elérte a Nagykun Református Gimnázium vezetőjét, Tóth Barnát aki megerősítette, hogy náluk nem volt kötelező a vetítés, semmilyen igazolást nem kellett bemutatni azoknak, akik nem akartak menni, azt gondolja, ez így rendben volt. Megkérdezték, miért tartották fontosnak a vetítés lehetőségét. Tóth Barna azt mondta, „az sem biztos, hogy fontosnak tartottuk. Rengeteg lehetőséget kap egy iskola mindenféle témában. Ezeket mi mindig lehetőségként kínáljuk a diákok számára. Ha van érdeklődés, akkor elmegyünk, ha nincs, akkor nem.” Megkérdeztük azt is, az önkormányzattól érkezett-e ez a lehetőség, amire Tóth úgy válaszolt, nem tudja pontosan hogy vannak a belső viszonyok, nekik a Déryné Kulturális Központon keresztül jött az ajánlat. (Az intézmény önkormányzati fenntartású.) Rákérdeztek arra is, a vetítés utáni napokban a tanárok beszélgetnek-e majd a diákokkal például arról, mi az, ami valóban úgy történt 2006-ban, ahogy a filmben van, és mi az, ami minden alapot nélkülöző kitaláció. Tóth azt mondta, nem lesz ilyen. „Nem fogjuk megbeszélni a diákokkal, hogy ezt hogyan kell látni és értelmezni, ők ezt a szüleikkel otthon meg tudják tenni.”

A Telex megkeresésére Karcag fideszes polgármester, Szepesi Tibor közölte, a filmvetítés költségeit nem az önkormányzat fizeti. A vetítésre érkezők a vetítés helyszínére való utazásukat maguk szervezték. A lap kereste továbbá a református egyházat és több minisztériumot is, ám válasz a cikk megjelenéséig sehonnan nem érkezett.

Címkék: Fidesz, Karcag, Elk*rtuk