Több mint ötmillióra büntették Novák Elődöt

Több mint ötmillióra büntették Novák Elődöt

Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 27-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kéthavi tiszteletdíjának megfelelő összegre, vagyis több mint 5,2 millió forintra büntette Kövér László házelnök Novák Elődöt – a 24.hu vette észre a frissen kihirdetett döntést. Az Országgyűlés elnöke arra hivatkozott, hogy a Mi Hazánk politikusa még május 22-én, az interpellációja közben „a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg”.

Az országgyűlési jegyzőkönyv szerint Novák Előd aznap arról beszélt, hogy a Facebook önkényesen, indokolás és jogorvoslati lehetőség nélkül, sőt sokszor a konkrét, büntetett bejegyzés megjelölése nélkül hoz szankciókat, akár felhasználók korábbi teljes képgalériájának és más adatainak, kapcsolatainak váratlan törlésével. A magyar kormány mégsem tesz semmit, sőt „paktumot kötött” a Facebookkal és más multinacionális cégekkel; újabb egy évvel meghosszabbították mentességüket a reklámadó alól. – A Facebook orwelli világának újbeszél nyelve a beteges polkorrektség jegyében számos programpontunkat sem engedi említeni a szegregációtól kezdve, a cigánybűnözés elleni fellépésen át, az LMBTQP-felvonulások betiltásáig – fogalmazott. Répássy Róbert, mint a kormány képviselőjének válasza után Lezsák Sándor ülésvezető elnök jelezte is a Mi Hazánk politikusának, hogy kéri őt, „a jövőben kerülje azt a konfliktusmezőt, hogy kimondja a »cigánybűnözés« kifejezést”.

A döntést Novák Előd megtámadta a mentelmi bizottságnál arra hivatkozva, hogy „ilyen súlyos intézkedés” utólag már „aggályos”, hiszen az interpelláció elhangzásakor az ülést levezető elnök csak figyelmeztette. Azt is kifogásolta, hogy a felszólalása többi része semmilyen, így sértő állítást sem tartalmazott. A mentelmi bizottság szerint ugyanakkor a hitelesített jegyzökönyvben foglaltak alapján megállapítható, hogy „az etnikai közösséget kirívóan sértő kifejezés Novák Elöd részéról elhangzott - ahogy azt a képviselő sem vitatta”. Azt pedig valótlannak nevezték – ugyancsak a jegyzőkönyv alapján –, hogy a későbbiekben ne hangzott volna el sértő állítás.