Tovább bővülhet Márki-Zay tervezett pártja

Tovább bővülhet Márki-Zay tervezett pártja

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November végén jelentette be Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökjelölt, hogy a Pálinkás József által fémjelzett Új Világ Néppártja, valamint a Gémesi György által alapított Új Kezdetek nevű alakulat összevonásával új, konzervatív pártot szeretnének létrehozni.

A Telex pénteki cikkéből kiderül, hogy egy újabb párt is érdeklődést mutat az ellenzéki alakulatban való részvétel iránt. A Jobbikból korábban kivált Bencsik János által létrehozott Polgári Válaszról van szó.

– Megalakulásunk óta szorgalmazzuk a polgári erők együttműködését. A Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Új Világ Néppárt és az Új Kezdet értékrendje közel áll hozzánk. Mindhárom párttal régóta jó kapcsolatot ápolunk – válaszolta a portál megkeresésére Bencsik.

Márki-Zay elképzelése szerint januárra tisztázódhatnak az együttműködés részletei. Az új alakulat vezetőit a párt tagsága fogja megválasztani. Az biztos, hogy egyelőre nem Márki-Zay kezébe kerül a gyeplő, mert csak a jövő évi választásokat követően szeretne csatlakozni a párthoz. Az okokról szólva a következőket mondta:

– Miniszterelnök-jelöltként mindenképp szeretnék pártfüggetlen maradni a választásokig, de fontosnak tartom, hogy a szellemi hazámnak tekinthető konzervatív, jobbközép, európai néppártnak is legyen képviselete a parlamentben – mondta. Hozzátette, azért sem csatlakozik egyelőre az új alakulathoz, mert a választásokig az ellenzéki összefogás hat pártját akarja képviselni.

Bár még nincs végleges megegyezés, számos ismert név jó eséllyel csatlakozik majd az új párthoz. Márki-Zay Péter közöttük említette Jeszenszky Géza volt külügyminisztert és washingtoni nagykövetet, Bod Péter Ákost, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökét, Szalma Botondot, a KDNP volt budapesti elnökét és Herényi Károlyt, az MDF egykori országgyűlési képviselőjét is.

A Telex feltételezése szerint Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja is csatlakozni fog a megalakulandó párthoz.

Megkeresésünkre Lukácsi Katalin elmondta, Márki-Zay Péter önálló politikai tevékenységét boldogan támogatja, egyelőre azonban nem vetődött föl, hogy belépjen egy pártba.

– A hídon akkor kell átmenni, amikor a folyóhoz érünk. Van bennem nyitottság, mert szeretnék valódi kereszténydemokrata elvek szerint politizálni, akár egy pártban is. Egyelőre azonban nem vagyok abban a helyzetben, hogy erről döntenem kellene. Most a hangsúly a közös munkán van, rengeteg feladat áll előttünk, hogy egyáltalán értelme legyen új pártról beszélni. Én most elsősorban ezzel a munkával foglalkozom – fogalmazott a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.